Slane rolnice kojima niko neće odoleti: 3 posne varijante koje će vas oduševiti, uživajte u slasnim zalogajima
Foto: tilialucida / Alamy / Alamy / Profimedia

ukus koji osvaja

Slane rolnice kojima niko neće odoleti: 3 posne varijante koje će vas oduševiti, uživajte u slasnim zalogajima

Donosimo vam recepte koji će vašu trpezu učiniti nezaboravnom!

Objavljeno:

Slavska trpeza je mesto gde se tradicija i ukus susreću, a posna predjela su neizostavni deo ovog svečanog trenutka.

Među njima, slane rolnice su pravi hit – jednostavne za pripremu, ali izuzetno efektne i ukusne.

Uz osnovnu smesu koja se lako prilagođava raznim ukusima, možete napraviti tri različite vrste rolnica koje će zadovoljiti i najzahtevnije goste.

Osnovna smesa za posne rolnice

Sastojci:

  • 250 g brašna (možete kombinovati pšenično i integralno)
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 50 ml ulja
  • 150 ml mineralne vode
  • Prstohvat soli

Priprema:

  1. Pomešajte brašno, prašak za pecivo i so u jednoj posudi.
  2. Dodajte ulje i mineralnu vodu, pa mešajte dok ne dobijete glatko testo.
  3. Testo ostavite da odmara 15 minuta, a za to vreme pripremite različite nadeve.

1. Rolnice sa spanaćem i belim lukom

Sastojci za nadev:

  • 200 g svežeg ili zamrznutog spanaća
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašike maslinovog ulja So i biber po ukusu

Priprema:

  1. Izdinstajte spanać na maslinovom ulju sa belim lukom dok ne omekša.
  2. Posolite i pobiberite po ukusu, pa ohladite nadev.
  3. Testo razvucite u pravougaonik, rasporedite nadev po površini i urolajte.
  4. Rolat isecite na parčad, stavite na pleh i pecite 20 minuta na 200°C.

2. Rolnice sa pečurkama i prazilukom

Sastojci za nadev:

  • 200 g šampinjona (ili bilo kojih pečuraka)
  • 1 manji praziluk 2 kašike sojinog sosа
  • So i biber po ukusu

Priprema:

  1. Sitno naseckajte praziluk i pečurke, pa ih prodinstajte na malo ulja.
  2. Dodajte sojin sos, so i biber, i kuvajte dok tečnost ne ispari.
  3. Razvucite testo, premažite nadevom, pa urolajte.
  4. Rolnice stavite na pleh, premažite ih malo uljem i pecite 20 minuta na 200°C.

3. Rolnice sa ajvarom i seckanim maslinama

Sastojci za nadev:

  1. 4 kašike ajvara
  2. 100 g seckanih zelenih ili crnih maslina
  3. Po želji: posni sir ili tofu (sitno izmrvljen)

Priprema:

  1. Pomešajte ajvar, seckane masline i sir (ako ga koristite).
  2. Rasporedite nadev po razvijenom testu i pažljivo urolajte.
  3. Rolnice isecite na parčad, stavite na pleh i pecite 20 minuta na 200°C.

Bonus video:

01:00

Vojvođanski kare kao predlog za ručak

(Espreso/Glossy/E.S./prenela:B.S.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.