BUDITE OPREZNI
STARI TEFLONSKI TIGANJI MOGU BITI OPASNI: Ovo su znaci da treba da ih zamenite!
Promena oblika sama po sebi nije opasna
Teflon je uvreženi naziv za politetrafluoroetilen, jedan od najizdržljivijih plastičnih materijala koji je otporan na visoke i niske temperature kao i na koroziju, a posebnim ga čini i niski koeficijent trenja – tj. glatkoća i skliskost.
Zbog tih svojstava teflon se koristi u mnogim industrijama, a manje više svima je poznata njegova upotreba u kulinarstvu gde se koristi za oblaganje takozvanog neprianjajućeg posuđa.
Uz sve te prednosti, teflon ima i neke mane, a jedna od njih je da je podložan oštećenjima, pogotovo u dodiru s metalnim i oštrim kašikama.
Osim toga, pri visokim temperaturama on počinje otpuštati pare koje su posebno opasne za kućne ljubimce, a da bi se to sprečilo teflonsko se posuđe ne bi smelo zagrevati na temperaturi većoj od 260°C.
Zbog svega toga, teflonske bi tiganje trebalo zameniti čim primetite neka oštećenja, a evo na šta treba posebno paziti:
1. Iskrivljenje na tiganju
Promena oblika sama po sebi nije opasna, ali kad površina tiganja postane iskrivljena i nejednaka ni hrana se neće ravnomerno obrađivati. Da budete potpuno sigurni da vam se svaki deo namirnice obrađuje na istoj temperaturi, i da je sigurno za jelo, razmislite o kupovini novog teflonskog tiganja ako se stari na nekim mestima iskrivio.
2. Tamnija boja tiganja
Nije ni svaka promena boje opasna, a tiganj boju može promeniti i jer se na njoj kroz vreme nakupe ostaci hrane koji ne odu u pranju. Ako je posvetleo, slobodno ga možete i dalje koristiti, no ako je potamnelo verovatno se oštetio premaz i vreme je za nov.
Teflonsko posuđe napravljeno pre 2013. godine sadrži hemijski spoj naziva perfluorooktanska kiselina (PFOA), a nakon što su je naučnici povezali s karcinomom i nekim drugim bolestima, teflonski su se proizvodi počeli raditi bez nje. Ogrebotine na tiganju mogu značiti da se njena neprijanjajuća površina 'pomaknula' i da sad slobodne hemikalije 'padaju' po hrani.
Teflonski tiganji nisu večni
Stručnjaci savetuju da se teflon zamijeni svakih pet godina, ali i pre ako se počne kriviti, tamniti ili se izgrebe, piše Reader's Digest.
Kod pečenja i kuvanja u teflonu dobro je izbegavati metalni pribor. Preporučuje se pribor od silikona ili mekog drveta koji ga neće izgrebati.
Bonus video:
(Espreso.co.rs/24sata.hr)