Posna pogača, Foto: Privatna arhiva

spremite je što pre

Ovom posnom pogačom ćete baciti sve na kolena: Izgleda kao iz bajke, a zaseniće baš sve na stolu

Spremite je već danas i uživaćete.

Objavljeno: 13.12.2024. 09:13h > 09:21h

U jeku slava i posta, donosimo vam recept za vrhunsku posnu pogaču koja će vas oduševiti.

Spremite je već danas i uživaćete.

Potrebni sastojci

Posna pogačafoto: Privatna arhiva

500 ml mlake vode

30 gr kvasca

1 kašičica šećera

malo soli

50 ml ulja

50 gr posnog margarina

1 kg brašna

Način pripreme

Izmrviti kvasac u manju posudu i sipati 100 ml mlake vode sa šećerom i izmešati da nadodje

ostatak vode sipati u vanglu i nadošli kvasac. Sipati ulje i dodavati brašno i malo soli, Od kiligram brašna ostane taman za posipanje stola. Testo umesiti glatko pa pred kraj dodati još malo ulja da se testo ne zalepi za dno vanglice i oblikovati loptu. Ostaviti da odmori na toplom 30 minuta pokriveno. Od naraslog tersta odvojiti mali deo za sredninu i jednu kuglicu odseći malo veću.

Taj veći razvući što tanje na dužinu i širinu i premazati margarinom i posuti susamom pa uviti u tanku rolnicu. Iseći na pola po dužini pa uplesti dužu pletenisu i staviti oko pleha koji smo obložili pek papirom. Ostatak testa podeliti na pola pa svaki deo na 4 dela da dobijemo 8 kulica.

Četiri liptice razviti veličinu tanjira i premazati margarinom zadnji se ne maze. Tako uraditi i sa drugi četiri. Malo oklagijom razvući pa iseći sa nožem za picu na 4 pa na osam uglova. Svaki trougao redjati ispod pletenice jednu do druge i malo i preći preko nje u krug.

Tako i sa drugre trouglove a u sredinu staviti onu najmanju lopticu. Pokriti da odmori pa kad naraste premazati rastopljenim margarinom i posuti susamom Peći na 200 stepeni C oko 45 minuta Pokriti krpom da se ohladi.

(Espreso)