Kiseli kupus, Foto: Printscreen/Youtube/ Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen

zapamtite

Evo kako da se kiseli kupus nikad ne pokvari: Ni za 3 života ne može da propadne, spašava ga samo ovo

Mnogima ukiseljen kupus brzo propadne zbog jedne greške koja je uveliko prisutna u domaćčinstvima.

Objavljeno: 14.10.2024. 08:39h

Domaćice su krenule sa kiseljenjem kupusa, a pored ajvara kao tradicionalne zimnice, mnogima je omiljen upravo on.

Mnogima ukiseljen kupus brzo propadne zbog jedne greške koja je uveliko prisutna u domaćinstvima.

Zato vam donosimo trik koji će to sigurno sprečiti, kao i osnovna pravila za najlepšu turšiju.

FOTO: Printscreen/Youtube/ Jaca kuva
FOTO: Printscreen/Youtube/ Jaca kuva
FOTO: Printscreen/Youtube/Kuhinja Recepti
FOTO: Printscreen/Youtube/Marina's kitchen
FOTO: Printscreen/Youtube/ Letina Kuhinja / Leta’s Kitchen

Na 30 kg kupusa stavlja se kilogram soli. Skinu se prvi listovi, na korenu se nožem zareže krstić i glavice se ređaju u bure. S obzirom da su okrugle i da ih je nemoguće lepo složiti, nekoliko glavica kupusa treba preseći na četvrtine i polovine i njih ugurati između celih glavica kako bi sve glavice čvrsto stajale.Zatim se naliva voda u bure, tako da bude dva prsta iznad glavica na vrhu, pa se odozgo stavi drveni ili plastični pritiskač.

Preko pritiskača ljudi obično stavljaju kamen ili veću teglu napunjenu vodom, i to je u redu kada je bure puno do vrha. Ali, ako vam je ostalo prostora, rizikujete da se kupus brže pokvari, zbog dotoka vazduha. U ovom slučaju najbolje je napuniti veću najlon kesu vodom i staviti je preko kupusa.

(Espreso/lepote Srbije/prenela PV)