ukus kida!
Čuvena turska papazjanija po receptu Steve Karapandže: Tradicionalno jelo spremaju vekovima, a ukus čista fantazija
Turska kuhinja obiluje mnogim pikantnim i aromatičnim jelima i začinima, pa iako smo bliski njima, dosta jela smo preoblikovali i prilagodili nama
Većinom smo navikli na turske poslastice i kolače kao što je čuvena baklava, ili tuski mokri kolač, urmašice i ostali slatkiši sa šerbetom.
Za danas smo vam pripremili recept kakav je jednom prilikom predstavio kuvar Stevo karapandža za fantastičan ručak koji je pre svega jako zdrav jer je sačinjen od mnogo povrća i govedinom koja važi za jednu od najzdravijih vrsta mesa.
U pitanju je recept za tursku papazjaniju čija je prirpema vrlo jednostavna pa će moći i sami početnici da ga dobro savladaju.
Papaznajija inače znači čorbasto jelo od raznog povrća i mesa, s toga i sam naziv prilično obećava.
Sastojci za tursku papazjaniju:
- 1 kg govedine;
- 300 g šargarepe;
- 500 g prokelja;
- 100 g korena peršuna;
- 150 g svežeg celera;
- 100 g paštrnaka;
- 300 g krompira;
- 1 kg govedine;
- 500 g manjih glavica crnog luka;
- 50 g masti;
- so
- biber u zrnu
- 1 dcl sirćeta ili vina;
- 4 čena belog luka;
- 2 lovorova lista;
- voda
Priprema turske papazjanije:
Povrće najpre dobro oprati i očistiti, pa iseckati na žilijen, odnosno tanke resice, dok ćete krompir i prokelj seckati na kolutove srednje debljine.
Uzmite posudu ili šerpu koja može ići u rernu i premažite dno mašću.
Meso dobro posolite i pobiberite, pa ređajte u posudu, a potom stavite sloj povrća, dok ćete glavice crnog luka ostaviti cele.
Začinite ostalim začinima, zalijte vinom ili sirćetom i pecite u zagrejanoj rerni 3 do 3 sata na tihoj vatri.
Savet: Kako bi meso ostalo što sočnije i da bi se lepo sve ukrčalo, umesto poklopcem, šerpu ili posudu zatvorite papirom za pečenje.
Bonus video:
(Espreso/T.M.)