Raštan, Foto: Luis Santana / Zuma Press / Profimedia

pažnja

Ovu biljku Amerikanci plaćaju kao zlato, a u Srbiji je besplatna: Toliko je lekovita da se kaže "u krv se stvara"

Osim za probavu, raštan je odličan saveznik i u borbi protiv mnogih bolesti.

Objavljeno: 06.08.2024. 10:56h

U prošlosti, stari Egipćani i Grci raštan Raštansu smatrali svetom biljkom sa čudotvornim osobinama. Danas, raštan je prepoznat kao jedna od najzdravijih namirnica na svetu. Iako siromašan kalorijama, bogat je vitaminima i mineralima, ali još uvek nije dobio toliku pažnju kao kelj, kupus, blitva ili spanać.

Osim za probavu, raštan je odličan saveznik i u borbi protiv mnogih bolesti.

foto: Printscreen/Youtube/ SOS Kitchen

Kuvajte je na pari ili u vrućoj vodi, ali nemojte je prekuvati kako ne bi izgubila važne nutrijente i postala gorka, a osim supe, variva i sl., možete pripremiti i sarmu s listovima raštana. Za ovo jelo birajte mlade listove.

Preporučuje se konzumacija raštana 3 do 5 puta nedeljno. Da biste izvukli maksimalnu korist, dovoljno je da ga skuvate 5–10 minuta i začinite morskom solju, maslinovim uljem, limunom, a možete dodati i beli luk i biber.

Pre nego što ga konzumirate, listove treba oprati pod mlazom hladne vode, izbegavajući natapanje kako bi se sačuvali vitamini rastvorljivi u vodi. U frižideru može ostati svež do pet dana ako je pravilno upakovan u prozirnu foliju sa što manje vazduha, sprečavajući tako uvenuće i gubitak hranljivih sastojaka.

(Espreso/najžena/prenela P.V)