Olimpijske igre u Parizu, Foto: Joel Marklund / PA Images / Profimedia

spektakl

Završena je svečana ceremonija: Olimpijski plamen lebdi iznad Pariza!

Pratite uživo otvaranje Olimpijskih igara u Parizu na portalu Espreso

Objavljeno: 26.07.2024. 23:30h
21:12h

Mauritanija je došla sa malim brojem sportista. Meksiko ih ima dosta više, ali 60 manje nego u Tokiju. Mikronezija je u Pariz došla sa samo troje sportisa. Moldavija je po osmi put na Olimpijskim igrama. Monako ima šestoro predstavnika, a pitanje koliko oni ogu.

21:11h

Maršalska Ostrva sa četiri takmičara po peti put učestvuju na Olimpijskim igrama. Mauricijus je nešto bolji, pošto je došao sa 13 takmičara u sedam sportova. 

21:10h

Mali je stigao sa 23 sportista, a većina su fudbaleri. Malta je debitovala pre 96 godina, ali i dalje nema niti jednu medalju na OI. Maroko je u Pariz stigao sa 60 takmičara, a u Tokiju je osvojio jednu medalju i to zlatno u atletici.

21:09h

Nastavljen je defile delegacijom Malezije, koja ima 13 olimpijskih medalja od kada postoje OI, ali nema niti jedno zlato. Malavi je 11. put na Olimpijskim igrama, ovog puta sa troje takmičara. Maldivi su tu jubilarni 10. put sa petoro takmičara.

foto: Bildbyran / ddp USA / Profimedia
21:06h

Luksemburg je stigao u Pariz sa željom da osvoji prvu medalju na OI posle 62 godine. Novi naši susedi su tu, u pitanju je Severna Makedonija. Poslednja zemlja u ovom ciklusu defilea je Madagaskar, koji i dalje nema niti jednu medalju.

21:05h

Lihtenštajn je u Parizu stigao samo sa jednim sportistom, biciklistom, Romanom Pintenerom. Težak posao će imati da donese prvu medalju svojoj zemlji. Litvanija je tu, ali nema košarkaša. 

21:04h

Letonija je u Tokiju osvojila zlato u basket 3x3. Liban, Liberija i Libija se nalaze na istom brodu.

21:03h

Kuvajt i Laos su naredne dve delegacije koje su zaplovile Senom, a za njima odmah i Lesoto sa svega troje takmičara na ovim Igrama.

21:03h

Usledila je reprezentacije južne srpske pokrajine Kosova i Metohije sa devetoro sportista.

21:02h

Kirgistan je u Tokiju osvojio tri rvačke medalje. Kiribati je po peti put na OI.

21:00h

Nastavljen je defile sa delegacijom Japana, koji je bio domaćin prethodnih Olimpijskih igara. Na istom brodu su i Jordan, Kazahstan i atletska velesila Kenija.

20:53h

Naredni deo ceremonije posvećen je ženama i svim damama koje su doprinele razvoju Francuske, a Parizom odjekuje "Marseljeza" u izvedbi Aksel Sen-Sirel.

20:48h

Misteriozni nosilac baklje trenutno po krovovima Pariza traži ukradenu sliku Mona Lize.

20:47h

Island po 21. put učestvuje na Olimpijskim igrama, a posle ostrvske države usledilo je predstavljanje Izraela. Italija uvek sa najvećim ambicijama dolazi na Olimpijske igre, a videćemo koliko će ovog puta osvojiti medalja. Vreme je i za Jamajku, svetsku silu u atletici.

20:46h

Irak je u Pariz stigao i sa fudbalskom reprezentacijom, a na startu je pobeđena Ukrajina rezultatom 2:1. Irci su sa 134 sportista stigli u Pariz.