Da li znate koje je omiljeno jelo Nikole Tesle?, Foto: Georgios Kollidas / Alamy / Alamy / Profimedia

morate znati

OMILJENO JELO NIKOLE TESLE: Naše bake su ga spremale kao pomoć OD BOLESTI, jeo ga je svaki dan - RIZNICA ZDRAVLJA

Nikola Tesla bio je poznat po svojim neobičnim prehrambenim navikama, a jedno od njegovih omiljenih jela bilo je bogato silnim vitaminima.

Objavljeno: 18.06.2024. 15:50h

Mi vam danas otkrivamo recept za jednostavnu, ali hranjivu supu od povrća koja je pokazivala Teslinu sklonost ka zdravoj i laganoj ishrani.

Sastojci:

Čorba kakvu je jeo Nikola Teslafoto: Printscreen/Youtube/Uradi Sama- Ideje za kreativce
  • 1 veliki crni luk, sitno iseckan
  • 2 češnja belog luka, sitno iseckana
  • 2 šargarepe, iseckane na kolutiće
  • 2 stabljike celera, iseckana na kolutiće
  • 1 srednji krompir, iseckan na kockice
  • 1 tikvica, iseckana na kockice
  • 1 paprika, iseckana na kockice
  • 1 šolja karfiola, podeljena na manje cvetiće
  • 1 šolja brokolija, podeljena na manje cvetiće
  • 1 konzerva (400 g) pasiranog paradajza
  • 1 litar supe od povrća
  • 2 lovorova lista
  • 1 čajna kašičica timijana
  • 1 čajna kašičica origana
  • So i biber, po ukusu
  • Maslinovo ulje, za prženje
  • Svež peršin, iseckan (za ukrašavanje)
Ovo je najsavršenija povrtna čorbafoto: Printscreen/youtube/ Moja mala kuhinja

Priprema:

U velikom loncu zagrejte malo maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte iseckani crni luk i beli luk pa ih dinastajte dok ne postanu prozirni, oko 5 minuta. Dodajte šargarepu, celer, krompir, tikvicu i papriku. Dinastajte povrće oko 10 minuta, povremeno mešajući.

Zatim ubacite karfiol i brokoli i nastavite da dinstate sve još nekoliko minuta. Ulijte paradajz i supu od povrća u lonac. Dodajte lovorove listove, timijan i origano. Dobro promešajte. Ostavite supu da se kuva do vrenja, zatim smanjite vatru i ostavite da lagano krčka dok povrće ne omekša, otprilike 20-25 minuta.

Posolite i začinite po ukusu. Uklonite lovorove listove pre posluživanja. Poslužite toplu supu, ukrašenu iseckanim svežim peršunom.

Uživajte!

BONUS VIDEO:

(Espreso / Informer / Prenela: I.O.)