morate znati
PO ČEMU SE ORIGINALNI RECEPT MIMOZE RAZLIKUJE OD DANAŠNJEG? Stara RUSKA TRADICIJA nalaže da umesto šunke ide OVO
Mimoza salata je jedna od poznatijih i ako slavite slavu sigurno ste je bar jednom pravili. Sada saznajte koji se sastojci nisu nalazili u originalnom receptu.
Mimoza salata je kraljica svake svečane trpeze, baš kao i ruska. Uglavnom se pravi kada je napolju hladno jer sadrži sastojke koji su teški za varenje, ali jedan ruski kuvar je otkrio kako da je napravite i da u njoj uživate i leti. Recept za ovu salatu dolazi iz Rusije, a ime je dobila zbog sličnosti sa cvetovima mimoze razbacanim po snegu. Ta sličnost se dobija kada žumance izrendane po površini salate.
Danas postoji dosta različitih recepata za ovu salatu, a profesionalna ruska kuvarica Julija Arhipova otkriva kako da je napravite kao nekada sve ruske domaćice.
Evo koji sastojci se razlikuju:
Za razliku od naših domaćica, ruske i dan danas koriste ribu, a ne šunku. Ipak današnje domaćice koriste ribu u konzervi, a nekada se koristila kuvana riba (mi je zovemo lešo). Kuvana riba ima bolji ukus od konzervirane, pa vam predlažemo da probate da je dodate.
Originalni recept za mimozu nije sadržao krompir, njega su domaćice kasnije dodale i to da bi povećale nutritivnu vrednost salate.
Kuvana šargarepa je nekada bila obavezan sastojak čuvene salata, a danas je mnogi izbacuju.
Tvrdi sir se kao i krompir ne nalazi u originalnom receptu za mimoza salatu, ali danas domaćice često dodaju. I bez njega salata je preukusna.
BONUS VIDEO:
(Espreso / Stvar ukusa / Prenela: I.O.)