Torta sa orasima, Foto: Printscreen YouTube/Home Made Recipes

RECEPT

ČOKOLADNA TORTA SA KARAMELIZOVANIM ORASIMA: Ukus koji sde dugo pamti, spremna je za svega SAT VREMENA

Puna oraha i fila, oduševiće vas svojim bogatim ukusom

Objavljeno: 01.06.2024. 13:20h > 13:21h

Ako želite nešto raskošno i ukusno, imamo pravu tortu za vas. Puna oraha i čokolade, sa dva fila i karamelizovanim orasima kao završnicom.

Možda vam deluje da je teško, međutim, čokoladna torta sa karamelizovanim orasima priprema se prilično jednostavno.

Čim vam se ukaže prilika, počastite se ovom fenomenalnom poslasticom.

foto: Printscreen/ YOUTUBE/GESUND UND SCHNELL

Vreme pripreme:

60 minuta

Sastojci:

Za krem:

4 jaja

100 g (1/2 šolje) šećera

8 g vanilinog šećera

120 g (1 šolja) kukuruznog skroba

1 l (4 šolje) mleka

200 g putera

200 g čokolade

100 g pečenih oraha

6 jaja

malo soli

90 g (6 kašičica) šećera

80 g (1/2 šolje) brašna

pola kašičice praška za pecivo

100 g oraha

foto: Printscreen/Youtube/Useful and quick

Za karamelizovane orahe:

100 g (1/2 šolje) šećera

100 g oraha

Priprema:

U dublju posudu stavite 4 jaja, dodajte šećer, vanilin šećer, kukuruzni skrob. Umutite žicom da se lepo sjedini.

Dodajte litar mleka i stavite na šporet da se kuva na srednjoj temperaturi uz stalno mešanje dok se krem ne zgusne. Dodajte mu puter iseckan na kockice i umešajte da se lepo sjedini.

Krem podelite na dva dela, u odnosu dva prema jedan. U veći deo dodajte čokoladu i lepo umešajte dok se ne otopi i ne sjedini. Manji deo fila prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se hladi.

Potom za pripremu kore stavite jaja, dodajte šećer, so, pa dobro umutite mikserom. U brašno dodajte prašak za pecivo, pa lepo umešajte. Lagano, malo po malo, sipajte u smesu sa jajima. Promešajte žicom, pa dodajte 100 g mlevenih oraha. Sipajte u kalup 18 X 28 cm obložen pek-papirom.

Pecite 30 minuta u zagrejanoj rerni na 180°C. Podelite koru na dva dela.

Stavite prvu polovinu kore u kalup. Umutite čokoladni krem mikserom, dodajte mu pečene i seckane orahe.

Umešajte ih, pa čokoladni deo sipajte preko kore. Odozgo stavite koru. Umutite ohlađeni žuti krem. Stavite preko kore.

Ostavite da odstoji barem četiri sata u frižideru.

Potom stavite šećer na tiganj da se lagano otopi i karamelizuje. Ubacite orahe i umešajte sa šećerom. Izručite na pek-papir. Kada se ohladi, iseckajte na sitne delove.

Rasporedite odozgo po torti.

Bonus video:

(Espreso/24sedam/Prenosi A.M.)