recept
SRBI OVAKVE BAKLAVE JOŠ NISU PROBALI: Ne spremaju se od kora već OD TESTA, ukus kida, obavezno ih spremite
Baklave ne morate da pravite samo sa korama, već možete da umesite i testo
Baklava se nekada služila samo najbogatijim slojevima društva i nije znao svako da je spremi. Danas postoji puno različitih recepata za ovu slatku pitu, a jedan od najlepših je svakako i ovaj recept za baklavu od testa natopljenu sirupom. Umesto da ređate kore i fil, samo umesite testo sa orasima i ispecite.
Sastojci:
Za sirup:
3,5 šolje šećera
4 čaše vode
5-6 kapi limunovog soka
Za testo:
250 g putera
2 jajeta
1/2 čaše jogurta
1/2 čaše ulja
2 kašike sirćeta
5-6 šoljica brašna
1 kesica praška za pecivo
1 šolja mlevenih oraha
Recept za baklave od testa:
Napravite sirup
U šerpi pomešajte šećer, sok od limuna i vodu, pa kuvajte dok ne krene da ključa.
Napravite testo
U posudi pomešajte puter, jaje, jedno belance (žumance ostavite za premazivanje), jogurt, ulje, sirće. Umutite i dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo, pa umesite testo. Zatim dodajte mlevene orahe i mesite dok se ne sjedine sa testom.
Napravite baklave
Podelite testo na nekoliko jednakih delova, pa svaki razvucite u tanku zmijicu. Čašom napravite oblike polumeseca, pa rešajte na pleh obložen pek papirom.
Pecite
Premažite baklave umućenim žumancetom, pa pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta. Sklonite pek papir i prelijte sirupom.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa/Prenosi A.M.)