recept
DŽEJMI OLIVER OTKRIO RECEPT ZA NAJUKUSNIJI ITALIJANSKI DESERT: Napravite SEMIFREDO i uživajte u neverovatnom ukusu
Osvežite se parčetom semifreda, poslasticom ukusnijom od sladoleda
Semifredo je čuveni italijanski desert koji najviše podeseća na sladoled. Recepata za ovu poslasticu postoji milion, a ako i vi želite da ga isprobate onda ga napravite po receptu čuvenog kuvara - Džejmija Olivera. Kombinacija čokolade, grilijaša i mirisnih začina je čarobna, a osvežavajući semifredo će vam prijati kada su napolju vrućine.
Sastojci:
100 g čokolade
4 jajeta
prstohvat soli
200 ml slatke pavlake
200 g sutlijaša sa ukusom vanile
2 kašike kakaoa
Za grilijaš:
200 g šećera
50 ml vode
100 g šećera
Još:
2 kašičice šećera u prahu
2 kašičice kakaoa
1 kašičice cimeta
mlevenog korijandera
jagode
Recept za čokoladni semifredo:
Pripremite sastojke
Istopite čokoladu na pari, pa odvojite žumanca od belanaca. Belacna umutite u čvrst šne sa prstohvatom soli, a u drugoj posudi lagano umutite slatku pavlaku sa šećerom.
Pomešajte sastojke
U posudi pomešajte čokoladu, žumanca, šne, kakao, kao i slatku pavlaku. Sve lagano sjedinite, pa sipajte u posudu i stavite u zamrzivač na 4 sata.
Napravite sirup
U šerpu sipajte šećer i vodu i kuvajte dok se ne zgusne. Zatim dodajte lešnike i ostavite da se smesa ohladi u frižideru. Dobro je izblendirajte. Izvadite semifredo iz kalupa pospite grilijašom i začinima koje ste pomešali (šećer u prahu, kakao, cimet i korijander). Na kraju poređajte seckane jagode i poslužite.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa/Prenosi A.M.)