recept
ŠPANSKA PITA ČUDESNOG UKUSA: Obožava je SVAKA SRPSKA KUĆA, dodajte joj ovaj sastojak i biće MEKŠA OD DUŠE
Mekana i fina španska pita koju koliko god da napravite neće biti dovoljno, toliko je dobra
Španska pita ili carska pita?
Ovo je jedna od omiljenih slaniša svake srpske kuće, svi je rado jedmo, jer je prosto savršena. Hranljiva je i može da zasiti i najgladnijeg ukućanina, a njena priprema laka je kao pero.
Sastojci:
- 3-4 kisela krastavca (ako su veliki onda samo dva ili jedan)
- 1,5 kisela paprika
- 150 gr. salame ili sta imate (moze i bez toga)
- 150 gr. kackavalja (moze sitan sir)
- 5 jaja
- 200 ml. jogurta
- 180 ml. ulja
- 2 čaše belog brašna (merim sve istom čašom)
- 1,5 kašičica soli
- 1 kesica praska za pecivo
- odozgo može susam
Priprema:
Prvo sve iseckajte, uključite rernu na 200 stepeni, podmažite tepsiju prečnika 30 cm. može i u četvrtastoj.
Umutite 5 jaja i dodajte sve ostale sastojke osim susama. Dobro izmesajte da ne bude grudvica pa umešajte iseckan sir, salamu, krastavce i papriku. Stavite susam ako zelite. Odmah stavite u vruću rernu i pecite oko 35 minuta. Proverite čačkalicom. Isecite kada se malo prohladi da bi kocke imale ravne ivice. Ako volite vruću možete je i odmah seci.
Uživajte, prijatno!
BONUS VIDEO:
(Espreso / I.O.)