Omiljenih slaniša svake srpske kuće, Foto: Printscreen / Youtube / Sherpica Recipes

recept

ŠPANSKA PITA ČUDESNOG UKUSA: Obožava je SVAKA SRPSKA KUĆA, dodajte joj ovaj sastojak i biće MEKŠA OD DUŠE

Mekana i fina španska pita koju koliko god da napravite neće biti dovoljno, toliko je dobra

Objavljeno: 08.04.2024. 13:45h > 14:27h

Španska pita ili carska pita?

Ovo je jedna od omiljenih slaniša svake srpske kuće, svi je rado jedmo, jer je prosto savršena. Hranljiva je i može da zasiti i najgladnijeg ukućanina, a njena priprema laka je kao pero.

Sastojci:

  • 3-4 kisela krastavca (ako su veliki onda samo dva ili jedan)
  • 1,5 kisela paprika
  • 150 gr. salame ili sta imate (moze i bez toga)
  • 150 gr. kackavalja (moze sitan sir)
  • 5 jaja
  • 200 ml. jogurta
  • 180 ml. ulja
  • 2 čaše belog brašna (merim sve istom čašom)
  • 1,5 kašičica soli
  • 1 kesica praska za pecivo
  • odozgo može susam

Priprema:

Prvo sve iseckajte, uključite rernu na 200 stepeni, podmažite tepsiju prečnika 30 cm. može i u četvrtastoj.

Umutite 5 jaja i dodajte sve ostale sastojke osim susama. Dobro izmesajte da ne bude grudvica pa umešajte iseckan sir, salamu, krastavce i papriku. Stavite susam ako zelite. Odmah stavite u vruću rernu i pecite oko 35 minuta. Proverite čačkalicom. Isecite kada se malo prohladi da bi kocke imale ravne ivice. Ako volite vruću možete je i odmah seci.

Uživajte, prijatno!

BONUS VIDEO:

(Espreso / I.O.)