recept
SAMO UZ OVU CAKU ŠTRUDLA SA MAKOM ĆE VAM BITI MEKA KAO DUŠA: Svaka BAKA zna šta se PRVO radi sa TESTOM
Štrudla je jedna od omiljenih poslastica svih generacija. Ipak, nekada se desi da bude žilava i tvrda, a to se ne bi smelo desiti.
Da bi štrudla bila mekana, bitno je da obratite pažnju na testo koje se sprema kao i do sada, ali uz jednu veoma bitnu napomenu. Caka je da testo ostavite da naraste više od sat vremena kako bi bilo fino i nakon pečenja. Takođe, jedan od starih tajnih sastojaka je i svinjska mast, koja će štrudli dati potrebnu mekoću-Predlažemo da stavite više fila kako bi se usputno i korica bolje natopila, a sama poslastica bila još bogatija i ujedno ukusnija.
Za testo:
- pola kocke kvasca
- 100 grama šećera
- 300 mililitara toplog mleka
- 600 grama brašna
- 100 grama svinjske masti
- jedno jaje
- Fil od oraha
- 50 grama šećera
- 100 mililitara toplog mleka
- 200 grama mlevenih oraha
Priprema:
Prvo, u mlako mleko izmrvite kvasac i dodajte šećer, a zatim ostavite da odstoji 10 minuta kako bi kvasac zapenio. Nakon toga, dodajte ga u brašno pomešano s ostalim sastojcima i zamesite testo. Kada testo bude gotovo, podelite ga na četiri loptice i prekrijte čistom kuhinjskom krpom kako bi se dizalo dok pripremate fil.
Za fil je potrebno pomešati sve sastojke kako bi se postigao savršen ukus i tekstura.
Svaku lopticu testa razvaljajte u pravougaoni oblik debljine pola centimetra. Nakon toga, premažite filom i zarolajte testo u oblik štrudle. Gotove štrudle stavite na pleh obložen pek papirom, sa malim razmakom između njih kako bi mogle da porastu tokom pečenja. Pokrijte ih krpom i ostavite da se dižu oko sat vremena pre pečenja.
Zagrejte rernu na 180 stepeni i pecite štrudle oko 45 minuta. Pratite proces pečenja kako bi bile savršeno hrskave spolja, a mekane iznutra.
Bonus video:
(Espreso/Krstarica/D.R.)