ukusno
BAKA OTKRIVA RECEPT ZA DOMAĆE LEPINJE KAO IZ SNOVA: Mekane i fine SA RUPICAMA, ovakve još nigde NISTE JELI (VIDEO)
Domaće lepinje kao iz pekare dobićete za tili čas. Pogledajte ovaj bakin stari recept i prepustite se uživanju u pripremi ovog neizostavnog priloga svakom ručku.
Tajna dobre lepinje je u vazdušastom testu. U samom procesu izrade testa za lepinju specifično je to što testo tri puta narasta, pa je struktura ovog peciva vazdušasta, lagana i idealna kao osnova za ukusan obrok.
Potrebno je:
- 200 ml vode
- 200 ml mleka
- 3 kašike ulja
- 20 gr kvasca
- 1 kašičice šecera
Priprema:
U vodu mlaku izmrvite kvasac i dodajte šećer i izmešajte. Dodajte kašiku brašna i izmešajte, Kad nadodje sipajte u veću vanglicu dodajte mlako mleko i dodajte brašno da testo bude mekše i da se ne lepi. Testo lupajte varjačom da bude glatko.
Pred kraj rukama malo umijte testo uljem i ostavite na toplom da naraste 40 minuta.
Testo podelite na komade po 250 gr pa oblikujte rukama lopte i pokrite folijom i krpom da odmara 10 minuta.
Svaku lopticu razviti veličinu većeg tanjira najbolje rukama pritiskajući rukama što više ivice a manje sredinu.
Pokriti da odmore pa ih poseći tupim nožem i premazati belancetom ili mlekom. Posuti susamom Peći na 250 stepeni C oko 7 minuta da porumeni.
Prijatno, uživajte!
BONUS VIDEO:
(Espreso/ I.O)