Šećer, Foto: Profimedia

paŽnja

OVO ĆE SE DESITI VAŠEM TELU PO SATIMA AKO PRESTANETE DA JEDETE ŠEĆER: Najveća PROMENA je posle 3 MESECA, ZANEMEĆETE

Evo šta će se tačno dogoditi vašem telu u danima, nedeljama, mesecima i godinama nakon što izbacite rafinisane šećere

Objavljeno: 17.01.2024. 07:13h

Bilo da želimo da se počastimo nakon večere ili da se oraspoložimo popodne, svi mi s vremena na vreme uživamo u slatkim poslasticama.

Međutim, mnogi od nas se osećaju malo previše zaslađeno nakon praznične sezone. Za druge, zdrava ishrana je novogodišnji cilj.

Bez obzira na razlog, možda nećete posegnuti za čokoladnim biskvitom ili čokoladicom kao što biste inače nakon ovog teksta.

Kada pomislite na šećer, namirnice poput slatkiša, kolača, čokolade i keksa verovatno vam padaju na pamet. To je tačno, ali pojam je zapravo mnogo širi nego što mislite.

Džes Hilard, sportski nutricionista u Varrior-u, rekla je za "Sun Health": - Ugljeni hidrati se računaju kao šećer. Ovo uključuje sve od hleba, testenine, pirinča, krompira, banana, pa do kolača i keksa.

Dakle, bilo bi 'opasno' - da ne pominjemo teško - potpuno prestati jesti šećer, rekla je ona.

Ali većina nas treba da razmisli o smanjenju unosa rafinisanih i dodatih šećera, nastavila je Džes.

- Ovo uključuje slatkiše, kolače, čokolade, kekse, gazirana pića, džemove, žitarice za doručak – lista se nastavlja, dodala je ona.

Prema rečima nutricioniste, konzumiranje previše rafinisanog šećera može biti štetno za naše zdravlje.

- Mnogo dece dolazi kod stomatologa zbog takozvanih crnih zuba, a to je u velikoj meri zbog ishrane sa visokim sadržajem šećera.

Pored karijesa, rafinisani šećer takođe može da izazove "poteškoće sa koncentracijom, glavobolju i debljanje, što na kraju dovodi do gojaznosti, a to može dovesti do daljih zdravstvenih problema sa srčanim oboljenjima, dijabetesom, povećanim rizikom od moždanog udara, nastavila je Džes.

Dakle, smanjenje slatkih poslastica koje jedete definitivno može biti od koristi za vaše zdravlje.

Ali Džes je upozorila i one koji kreću na ovo "strašno" putovanje.

- Kada je vaše telo toliko naviklo na ishranu sa visokim sadržajem šećera na redovnoj dnevnoj bazi, to će izazvati pojedine efekte kada prestanete da ga konzumirate tako često, rekla je ona.

- Zavisnost od šećera kao takva još uvek se istražuje. Međutim, hemikalije u mozgu se menjaju dok se konzumira ishrana sa visokim sadržajem rafinisanog šećera, tako da će njeno eliminisanje dovesti do lošeg raspoloženja u prvim fazama.

Evo šta će se tačno dogoditi vašem telu u danima, nedeljama, mesecima i godinama nakon što izbacite rafinisane šećere.

foto: Alexey Panferov / Alamy / Alamy / Profimedia

Prvih osam sati

U prvih nekoliko sati nakon što se odreknete rafinisanog šećera, možda ćete primetiti da ste letargični.

Vaše telo će u ovoj fazi definitivno žudeti za slatkim stvarima, rekla je Džes za "Sun Health".

- Posle otprilike pet sati, počećete da se osećate umorno i da vam nedostaje energije, dodala je Džes.

- Telo je naviklo da se oslanja na rafinisani šećer kao izvor energije i dok vreme ne prođe i vi ne budete jeli uravnotežene obroke sa ugljenim hidratima i zdravim mastima, telo će se oslanjati na šećer koji ne dobija.

12 do 24 sata

U roku od 12 do 24 sata nakon što ste sebi uskratili slatkiše, mogli biste proći kroz ono što je poznato kao 'faza povlačenja'.

Ovo nosi sa sobom neke prilično neprijatne simptome, kao što su glavobolja, mučnina, razdražljivost i umor. Možda će vam biti i teže da se koncentrišete.

Džes je rekla: - Vaš um je toliko fokusiran na hranu sa visokim sadržajem šećera da vam je možda teško da se koncentrišete na zadatke i osećate se razdražljivo.

Dva do pet dana

foto: Espreso

Nakon nekoliko dana bez šećera, možda ćete se iznenaditi da vam je dah svežiji.

- Šećer stupa u interakciju sa bakterijama u ustima, objasnila je Džes.

- Pod pretpostavkom da ostanete hidrirani, miris daha bi se trebao poboljšati za dva do pet dana.

Možda ćete primetiti i neka poboljšanja u vašem raspoloženju.

- Tih dana telo se prilagođava i trebalo bi da imate manje promena raspoloženja, dodao je sportski nutricionista.

Nedelju dana

Sada za nedelju dana, još jedan prijatan efekat odricanja od rafinisanih šećera mogao bi biti čistija koža.

- Šećer se vezuje za proteine i lipide – u procesu koji se zove glikacija – za koji se može videti da utiče na kolagen i elastin unutar kože, upozorila je Džes.

- Povećan šećer takođe uzrokuje upalu i nakupljanje ulja u koži, što se obično vidi kroz akne povezane sa ishranom.

- Posle nedelje sa ishranom sa nižim rafinisanim šećerom, trebalo bi da dođe do blagog poboljšanja tena.

Jedan do tri meseca

Kako meseci odmiču, možda ćete primetiti neke promene u nivoima energije tokom dana, kao i u raspoloženju i izgledu.

- Ovo je značajan vremenski period. Telo je počelo da se prilagođava svom novom načinu snabdevanja gorivom i nadamo se da se vaša ukupna ishrana takođe poboljšala.

- Ovo bi trebalo da dovede do boljeg pamćenja, poboljšanja energije, a možda ćete primetiti i gubitak masti tokom ovih meseci.

Osim povećane dugotrajne energije, možda ćete primetiti i da se osećate sito duže nakon obroka i da imate manje promena raspoloženja.

Možda ćete primetiti i poboljšanja u pamćenju, dodala je Džes.

Šest meseci do godinu dana i više

Ako uspete da izdržite šest meseci do godinu dana bez jedenja rafinisanog šećera, to je pravi podvig.

Do ovog trenutka trebalo bi da vidite vidljivi gubitak težine.

Kako je smanjenje šećera "ogromna promena u ishrani", sportski nutricionista je rekao da, "u zavisnosti od nekoliko faktora, u ovoj fazi može doći do vidljivog gubitka težine i smanjenja nadimanja".

- A dugoročno, takođe ćete imati smanjen rizik od dijabetesa tipa 2, rekla je.

Kako mogu smanjiti rafinisani šećer?

Može biti teže nego što mislite ne jesti šećer.

- Rafinisani šećer se sada dodaje u toliko proizvoda, čak i u sosove za testenine, rekla je Džes za "Sun Health".

Ključno je pogledati deklaracije na hrani, savetuje nutricionista.

- Najbolje je pogledati sastojke, izabrati stvari kao što su sosovi za testenine bez dodavanja šećera, rekla je ona.

Donošenje "pravog izbora o grickalicama" takođe može pomoći da smanjite unos šećera

Nutricionista je predložio grickanje voća, povrća, humusa ili kuvanih jaja, umesto žitarica i čokolade sa visokim sadržajem šećera.

- Uverite se da dobro započnete dan doručkom sa niskim sadržajem šećera, kao što su pahuljice od mekinja sa svežim ili smrznutim bobicama i bananama, predložila je Džes.

Alternativa je i hleb od integralnog brašna sa puterom od kikirikija i bananama, kao i grčki jogurt sa bobicama i granolom bez dodatka šećera.

(Espreso/Srbija danas/M.Aćimović/Prenela P.V.)