MORATE ZNATI
OVO POVRĆE SVI SRBI LJUŠTE PRE PRŽENJA, A TO JE VELIKA GREŠKA: U kori ima naviše HRANLJIVIH MATERIJA, ne bacajte je
Koru od ovog povrća nikako ne smete da bacate
Postoji povrće koje možete da uništite ako ga ogulite pre pripreme, ali vi nikada niste mislili o tome
Povrće kada spremamo prvi korak je uglavnom da ga oljuštimo, pranje nećemo ni da računamo, jer se podrazumeva.
Za neko voće, kao što su, na primer, ananas i banana, samo po sebi je razumljivo zašto pre konzumiranja treba ukloniti koru. Pomenimo i one plodove koji spadaju u, da je tako nazovemo, sivu zonu, jer postoje nesuglasice oko toga da li ih treba ljuštiti ili ne.
Na primer, nutritivno važne količine vitamina, kao što su vitamin C i riboflavin, i minerali kao što su gvožđe i cink, nalaze se u kori sedam korenastih povrća : cvekle, poljske senfa, divlje šargarepe, slatkog krompira, rotkvice, đumbira i belog krompir.
Ministarstvo poljoprivrede SAD-a pokazuje da neoljuštene jabuke sadrže 15% više vitamina C, 267% više vitamina K, 20% više kalcijuma, 19% više kalijuma i 85% više vlakana od njihovih oljuštenih ekvivalenata.
Ako bismo nasumično izvukli tri vrste voća ili povrća, da li biste bez greške znali koja od njih pripada kojoj kategoriji?
Povrće koje ne treba da ljuštite:
1. Krastavac: Ako mu je kožica neoštećena, dovoljno je da ga operete, ali ako ste zabrinuti zbog pesticida, uklonite ga. Prednost jedenja krastavaca sa ljuskom, osim što to znači manje posla, je i to što u kori i neposredno ispod nje ima mnogo hranljivih materija.
2. Šargarepa: Nije potrebno da je ljuštite ni pre jela ni pre kuvanja, a u njenom slučaju većina vrednih materija se nalazi neposredno ispod površine. Umesto ljuštenja, pre nego što pripremite ili ugrizete šargarepu, posegnite za četkicom i dobro četkajte povrće pod vodom.
3. Koren peršuna, celer i paškanat: za sve navedeno važi isto kao i za šargarepu.
4. Tikva: Ovo može biti iznenađenje za vas, ali možete jesti koru od butternut tikve, hokaido tikvice i drugih vrsta ovog povrća, samo im je potrebno malo duže da se peku ili kuvaju, tako da je uklanjanje kore opciono , ali ako ste u stisci sa vremenom i dalje se preporučuje da je ljuštite.
5. Lubenica: Sa lubenice zaista nema potrebe da skidate kožicu, a ako vam se ne sviđa, nikako je nemojte bacati, već je koristite za pripremu slatkiša i kompota.
6. Đumbir: Ovaj aromatični koren je potpuno jestiv čak i sa korom, tako da ne morate da se mučite da ga ljuštite, posebno ako je u pitanju organski đumbir. Ako se plašite pesticida, možete ukloniti koru.
7. Krompir: Ako je krompir domaći i nema klica ili oštećenja na kori, slobodno ga skuvajte ili ispecite zajedno sa korom i bez straha jedite ljusku. Pojedini nutricionisti zdušno zagovaraju ovu ideju, tvrdeći da je kora puna minerala i vlakana, a da se neposredno ispod nje nalazi obilje vitamina C i B. Prema nekim stručnjacima, koru bi trebalo da izbegavaju deca i osobe sa osetljivom varenjem.
Bonus video:
(Espreso/Krstarica)