recept
POSNE BAKLAVA ROLNICE SA ORASIMA I GRIZOM, NAJBOLJA POSLASTICA ZA NIKOLJDAN: Bukvalno im NIKO NE ODOLJEVA, tope se
Još jedan u nizu neodoljivih slavskih kolača je poslala Vesna Pavlović, čije poslastice mnogi obožavaju, a ni ova nije izuzetak
Recepti posnih slavskih kolača sada kruže svuda jer je u toku Božićni post i sasvim sigurno postaju deo trpeza širom Srbije.
Evo ukusnog recepta za posne baklava rolnice sa orasima i grizom.
Potrebno je:
- kore za pitu 14 komada
- orasi 300 g
- šećer u prahu 4 kašike
- vanilin šećer 2 kesice
- pšenični griz 4 kašike
- ulje 100 ml
- voda 100 ml
Za premazivanje:
- posni margarin 150 g
- ulje 3 kašike
Za sirup:
- voda 500 ml
- šećer 350 g
- limun 1 komad
Priprema:
U činiju staviti mlevene orahe, dodati šećer u prahu, vanilin šećer, griz i izmešati. Zatim dodati ulje i mlaku vodu i izmešati kako bi se svi sastojci sjedinili.
Margarin iseckati, staviti u šerpu, otopiti i ostaviti da se ohladi, pa dodati ulje i izmešati. Uzeti jednu koru i premazati je mešavinom margarina i ulja. Staviti drugu koru te i nju premazati mešavinom margarina i ulja. Niz jedan kraj rasporediti 2 kašike nadeva od oraha i lagano urolati.
Postupak ponoviti i sa ostalim sastojcima dobijajući tako ukupno 7 tanjih rolata. Pleh premazati mešavinom margarina i ulja, poređati rolate, pa ih iseći na rolnice i premazati mešavinom margarina i ulja. Peći u dobro zagrejanoj rerni na 180 stepeni 25 minuta.
Gotove rolnice izvaditi iz rerne i ostaviti da se dobro ohlade.
Za sirup:
U šerpicu uliti vodu, dodati šećer i dobro opran i na kolutove sečen limun. Staviti na vatru i kuvati 25 minuta(da bude dobro ukuvan sirup, lepljiv, da ne bude voden). Ohlađene rolnice preliti vrelim sirupom. Ostaviti da se dobro ohlade i da rolnice lepo upiju sirup (najbolje je ostviti ih da prenoće). Rolnice servirati i poslužiti.
Bonus video:
(Espreso/BlicŽena)