recept
ISKUSNA DOMAĆICA OTKRILA RECEPT ZA NAJMEKŠE LEPINJE: Ako u TESTO dodate 1 sastojak biće KAO DUŠA
Nikada do sada niste probali ovako mekane lepinje
Ovakvo testo domaćice koje nisu iskusne često izbegavaju da mese, ali postoji jedan trik koji će vam pomoći da uvek uspe i da od njega napravite šta god poželite.
Tajni sastojak je jedna kašika sirćeta, a ono pomaže da testo brže i više naraste, a i daje mu neki poseban šmek. Od njega možete da pravite slato i slano pecivo ili hleb, a možete da napravite najmekše hleb-lepinje koje su odlične uz bilo koji obrok, a mogu i sendviči.
Potrebni su vam:
- 700 g brašna
- 400 ml toplog mleka
- 4 kašike šećera
- 8 g suvog kvasca
- 2 jajeta
- 80 ml ulja
- 1/2 kašičice soli
- 10 g praška za pecivo
- 1 kašika sirćeta
- 1 žumance
- 2 kašičice mleka
- susam
Priprema: Prosejte brašno u jedno, a u drugoj činiji pomešajte mleko, kvasac i šećer, pa dodajte jaja i ulje. Dobro sjedinite, pa dodajte so i prašak za pecivo.
U posudi sa brašnom napravite udubljenje, a zatim sipajte smesu sa kvascem, dodajte sirće i umesite testo, zatim dodajte puter i opet dobro sjedinite.
Prebacite u nauljenu posudu, pokrijte providnom folijom i krpom i ostavite na toplom 40 minuta da nadođe.
Podelite testo na 2 dela, pa svaki deo na 8 jednakih delova. Oblikujte loptice i poređajte na pleh obložen pek papirom. Pokrijte krpom i ostavite da odstoje još 20 minuta.
Umutite žumance sa mlekom i premažite hleb-lepinje. Zatim pospite susamom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 35 minuta.
Bonus video: LESKOVAČKI UŠTIPCI I URNEBES SALATA: Najjednostavniji recept u emisiji Majke i snajke: Porodica kuvanjem osvojila 10.000 dinara
(Espreso/Krstarica)