Crno-bele štangle, Foto: Printscreen/Youtube/Gurman TV

ukus kakav se ne zaboravlja

OVO JE BIO NAJKREMASTIJI KOLAČ U JUGOSLAVIJI: Dve vrste čokolade - pojede se u tren oka, a sastojci jako jeftini

Crno-bele štangle su najkremastiji kolač iz Jugoslacije sa dve vrste čokolada po vrlo jeftinim sastojcima

Objavljeno: 18.10.2023. 14:55h

Žene, ako još niste odlučile šta da spremate od sitnih kolača za slavu, na pravom ste mestu.

Jedan starinski kolač koji se pravio u Jugoslaviji svi dobro pamte, a njegov ukus je toliko dobar da čim ga napravite nestaće sa tanjira dok trepnete.

Crno-bele štangle su upravo taj kolač za koji vam ne treba mnogo vremena, a ni puno novca.

Šećer u činijifoto: Printscreen/Youtube/Gurman TV

Sastojci za ovaj recept su:

duguljasti keks - 150 g

bela čokolada - 200 g

mleko - 300 ml

Fil u činijifoto: Printscreen/Youtube/Gurman TV

crna čokolada - 200 g

želatin - 10 g

rum - 30 ml

slatka pavlaka - 200 ml

kisela pavlaka - 400 g

Sada sledi priprema:

U želatin dodati 5 kašika vode i razmutiti. U šerpu na šporetu rastopimo belu čokoladu pa dodamo 100 ml slatke pavlake i polovinu nabubrelog želatina i promešamo.

Dva filafoto: Printscreen/Youtube/Gurman TV

Sklonimo sa šporeta kad se želatin rastopi. Dodamo 200 ml kisele pavlake i rum i mešamo dok se sve sjedini.

Isti postupak ponovimo i sa crnom čokoladom, samo umesto ruma dodamo instant kafu.

FOTO: Printscreen/Youtube/Gurman TV
FOTO: Printscreen/Youtube/Gurman TV
FOTO: Printscreen/Youtube/Gurman TV
FOTO: Printscreen/Youtube/Gurman TV

Pravougaoni kalup obložimo najlonskom folijom i ređamo - polovinu keksa natopljenog u mleku - polovinu crnog fila - polovinu belog fila.

Pa ponovimo ređanje tako da završimo sa belim filom.

Kalup stavimo u zamrzivač na nekoliko sati.

Ohlađeni kolač seći na štangle.

Prijatno!

Bonus video:

(Espreso/Bonapeti.rs)