ukus kakav se ne zaboravlja
OVO JE BIO NAJKREMASTIJI KOLAČ U JUGOSLAVIJI: Dve vrste čokolade - pojede se u tren oka, a sastojci jako jeftini
Crno-bele štangle su najkremastiji kolač iz Jugoslacije sa dve vrste čokolada po vrlo jeftinim sastojcima
Žene, ako još niste odlučile šta da spremate od sitnih kolača za slavu, na pravom ste mestu.
Jedan starinski kolač koji se pravio u Jugoslaviji svi dobro pamte, a njegov ukus je toliko dobar da čim ga napravite nestaće sa tanjira dok trepnete.
Crno-bele štangle su upravo taj kolač za koji vam ne treba mnogo vremena, a ni puno novca.
Sastojci za ovaj recept su:
duguljasti keks - 150 g
bela čokolada - 200 g
mleko - 300 ml
crna čokolada - 200 g
želatin - 10 g
rum - 30 ml
slatka pavlaka - 200 ml
kisela pavlaka - 400 g
Sada sledi priprema:
U želatin dodati 5 kašika vode i razmutiti. U šerpu na šporetu rastopimo belu čokoladu pa dodamo 100 ml slatke pavlake i polovinu nabubrelog želatina i promešamo.
Sklonimo sa šporeta kad se želatin rastopi. Dodamo 200 ml kisele pavlake i rum i mešamo dok se sve sjedini.
Isti postupak ponovimo i sa crnom čokoladom, samo umesto ruma dodamo instant kafu.
Pravougaoni kalup obložimo najlonskom folijom i ređamo - polovinu keksa natopljenog u mleku - polovinu crnog fila - polovinu belog fila.
Pa ponovimo ređanje tako da završimo sa belim filom.
Kalup stavimo u zamrzivač na nekoliko sati.
Ohlađeni kolač seći na štangle.
Prijatno!
Bonus video:
(Espreso/Bonapeti.rs)