Komplet lepinja, Foto: Printscreen/Youtube/ Luftika

recept

NIŠTA VAS NEĆE BOLJE UGREJATI OD UŽIČKE KOMPLET LEPINJE: Ne treba vam PRETOP, originalni RECEPT ima drugu CAKU

Ovako se pravi tradicionalna užička komplet lepinja

Objavljeno: 17.10.2023. 17:21h

Recept koji mnoge domaćice jure:

Sastojci:

  • 500gr brašna
  • 250ml mlake vode
  • 3 kašike ulja
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice šećera
  • 1 kvasac
  • 200gr kajmaka
foto: Printscreen/Instagram/zlatni_tiganj

Priprema:

1. Za testo zamesiti brašno i so.U mlaku vodu pomešati kvasac i šećer i pustiti da nadođe.U brašno dodati ulje i nadošli kvasac.Ostaviti na toplom da nadođe.Podeliti testo na 4 dela i od svakog napraviti lepinje.Peći na podmazanom plehu na 250 pa smanjiti na 200 oko 20 minuta.Pečene ostaviti malo prekrivene krpom da omekšaju.

2. Svaku lepinju preseci na pola.Donji deo namazati kajmakom i umućenim jajetom(na svaku lepinju po jedno jaje).Zapeći u rerni(dok se jaje ne zapeče).Izvaditi iz rerne, staviti pretop pa poklopiti gornjim delom lepinje.

NAPOMENA: Komplet lepinju možete poslužiti uz pretop, ali i bez njega je ukus odličan!

Bonus video: Originalni recept za knedle

(Espreso/Coolinarika)