Breskvice, Foto: Printscreen/serpica.net

ukus detzinjstva

STARINSKI RECEPT ZA BRESKVICE PRAVO IZ BAKINE SVESKE: Samo ovako će biti NEODOLJIVO UKUSNE i NEĆE SE MRVITI

Za mnoge, ovo su najlepši sitni kolači i po ukusu, i po izgledu

Objavljeno: 14.10.2023. 14:30h > 14:33h

Detinjstvo većine ljudi rođenih na balkanskim prostorima obeležile su breskvice, sitni kolači koji su mahom bili posluživani povodom obeležavanja krsne slave, kao i u vreme novogodišnjih i božićnih praznika.

Deca su s nestrpljenjem iščekivala vreme kad će ih mame i bake obradovati ovim kolačićima; jer osim što su veoma ukusne, breskvice su i vizuelno primamljive i donkle podsećaju na mini-verziju mnogima omiljenog letnjeg voća.

foto: Printscreen/youtube/SherpicaRecipes

Ipak, samo prave domaćice su znale da naprave breskvice koje neće pucati i koje se neće mrviti prilikom nadevanja.

Sastojci:

3 jaja

500 g brašna

kesica praška za pecivo

200 g masti

75 ml mleka

100 g oraha

300 g pekmeza od kajsija

200 g šećera u prahu

so

100 g kristal-šećera

žuta i crvena boja za kolače

1 limun

foto: Printscreen/youtube/SherpicaRecipes

Priprema:

Umutite jaja sa šećerom u prahu, pa dodajte brašno, prašak za pecivo, mleko, a onda i mast koja je odstojala na sobnoj temperaturi.

Limun dobro operite, pa izrendajte koricu na sitno rende i dodajte testu za breskvice. Sve umesite, pa prekrijte posudu sa testom prozirnom folijom i ostavite da odstoji sat vremena u frižideru.

Posle sat vremena sipajte brašno na radnu površnu, prebacite testo, pa ga podelite na pet valjčića i od svakog kidajte deo za pravljenje loptice od testa.

Loptice spuštajte u pleh obložen pek-papirom, pa pecite u rerni zagrejanoj na 170 stepeni otprilike petnaestak minuta. Biskvit bi trebalo da zadrži svetložutu boju.

Dok su biskviti za breskvice još topli izdubite ih nožem, pa mrvice pomešajte sa 100 grama mlevenih oraha i pekmezom od kajsija. Dobro sjedinite fil, pa nadevajte breskvice i spajajte dva po dva izdubljena biskvita.

Majke i snajke

(Espreso/Srećna republika)