uz pogaču je pun pogodak
AJVAR OD CEPKANIH PAPRIKA: Tradicionalna zimnica - po receptu naših baka
Ajvar od cepkanih paprika je tradicionalna zimnica i sprema se po receptu naših baka
Nema šanse da zimu možete da zamislite bez ajvara.
Stara dobra tradicionalna zimnica koju svaka Srpkinja sprema iz godine u godinu.
Neko pravi ajvar sa patlidžanom, nego koristi makedonski način koji je savršen, a sada ćete videti kako se sprema cepkani.
Svaki zalogaj na vrućem hlebu će se raspadati u ustima.
Recept ide po ovim sastojcima:
so
10 kg crvenih paprika
3-4 kasike alkoholnog sirćeta
500 ml ulja
5-6 čena belog luka
Ovako se priprema:
Paprike oprati i ispeći. Pri pečenju paziti da sa svih strana budu dobro ispečene. Pecčene paprike staviti u najlonsku kesu da bi se potparile i lakše oljuštile. Paprike ogulite, izvadite im seme, odstranite peteljke i iscepkajte ih na trake, ostavite preko noći da se ocede.
Paprike stavite u šerpu koju ste prethodno podmazali sa malo ulja. Navedenu količinu ulja dobro zagrejati i preliti preko iscepkanih paprika i ostaviti 15 min.
Posle tog vremena staviti šerpu na šporet i krenuti sa kuvanjem. Paprike uz mešanje pržiti 50-60min. pomeriti sa šporeta, dodati sirće, so i beli luk isečen na cetvrtine.
Vruce sipati u sterilisane tegle, vratiti u rernu zagrejanu na 100C i ostaviti 60min.
Izvaditi tegle sipati jos sa malo ulja poklopiti i dobro uviti u neku tkaninu i ostaviti do narednog dana.
Pravi ajvar na na kakvoj zimnici će vam svi pozavideti.
Bonus video:
(Espreso/Coolinarika)