kisela, a najbolja
BABURA PUNJENA KUPUSOM U TEGLI: Zimnica naših seljaka - stara je vekovima unazad
Babura punjena kupusom u tegli je zimnica naših seljaka koju vekovima unazad spremaju za zimu
Ne morate svake godine da spremate samo tradicionalnu zimnicu koja je dobro poznata i po sastojcima i po ukusu.
Paprike možete spremite na razne načine...
Kisele u tegli, somborka, pečena paprika, barena...
Pred vama je nešto drugačije a to je babura punjena kupusom u tegli.
Zimnica starih seljaka za koju mnoge žene do danas nisu ni čule.
Recept ide po ovim sastojcima:
listovi peršuna i celera
3 kg paprika-babura
2 pakovanja bibera u zrnu
2 kg kupusa
5 gr konzervansa
4 šargarepe
5 gr vinobrana
2 komada crvene paprike
100 gr soli
1 dl alkoholnog sirćeta
2-3 komada zelenog paradajza
Sada sledi priprema:
Prvo spremimo presol zato sto ga koristimo hladan. U posudi na šporetu ugrejemo vodu,alkoholno sirće i so.Kad prokljuća sklonimo sa strane, a kad se ohladi dodamo vinobran.
Opranim baburama odstranimo drške i semenke kako bi bile spremne za punjenje.
U dublju posudu stavimo sitno sečeni kupus,krupno rendanu šargarepu i sitno naseckanu crvenu papriku,posolimo kao za salatu i promešamo -najbolje rukom kako bi kupus lakse omekšao.
Punimo babure pripremljenom salatom od kupusa, u svaku baburu stavimo biber u zrnu i stavimo komad zelenog paradajza kao poklopac.
U čiste tegle ređamo punjene paprike, između stavljamo peršunov list,još koje zrno bibera ,a može i listove celera. Zalivaju se hladnim presolom, stežemo paprike rešetkama, dolijemo tečnost po potrebi i zatvorimo tegle. Ako vam ostane presolac ne bacajte već stavite u flašicu pa ako drugi dan primetite da u nekoj tegli fali tečnost dolijete.
Bonus video:
(Espreso/Coolinarika)