slovenski ukus
SLOVENKE PRAVE NAJBOLJU VITAMINSKU ZIMNICU: Kisela šargarepa u tegli - tradicionalni BALKANSKI recept
Kisele šargarepice u tegli po receptu domaćica iz Slovenije
U jeku pravljenja vaših omiljenih zimnica, donosimo vam recept za kiselu šargarepu u tegli kakva se pravi u Sloveniji.
Balkanske domaćice su poznate po svojim kiselim đakonijama koje spremaju tradicionalno svake jeseni, te ne propustite da isporbate i ovu salatu.
Savršeno se slaže uz razna jela, a uz to je i vrlo ukusna i zdrava.
Sastojci:
- 2,5 kg šargarepe
- 1,2 l vode
- 1,2 l sirćeta
- 70 g ulja
- 70 g šećer
- 70 g soli
- nekoliko čena belog luka, nekoliko zrna bibera
Još jedan recept za super zdravu zimnicu možete pročitati ovde.
Priprema:
Šargarepu oljuštite, operite i kuvajte u malo posoljenoj vodi 10-15 minuta. da ne bude sasvim prepečeno. Zagrejte tegle u rerni na 100 stepeni.
U šerpu sipajte sirće, so, šećer, vodu i ulje i stavite da provri.
U tečnost stavite kuvanu i oceđenu šargarepu da se zajedno kuva 1-2 minuta.Izvadite šargarepu i rasporedite u vruće tegle,pa kiselu vruću tečnost procedite da bude čista i napunite tegle.
Stavite nekoliko zrna bibera i u svaku teglu po grančicu kopra.Možete dodati mali paprikaš ili po 1-2 komada belog luka. Tegle dobro zatvorite i okrenite ih naopačke da stoje na poklopcima 24 sata.
BONUS VIDEO:DA LI ZIMNICA POSTAJE LUKSUZ? Goran Đaković: Cene na pijaci su za potrošače visoke, a za proizvođače realne
(Espreso/coolinarka.com)