zapišite recepte
DONOSIMO VAM TRI IDEJE ZA RUČAK: Jela koja će vas držati SITIM SATIMA, spremaju se BRZO I LAKO
Osvežite svoj jelovnik sa sedam novih ideja za ručak
Šta ću danas za ručak? Koliko puta ste samo pomislile ili izgovorile ovu rečenicu?
Ukoliko je ponavljate gotovo svakog dana ovo je odličan prelog za vas.
Nije problem skuvati, problem je pronaći svakodnevno inspiraciju, a da se jelovnik ne svede na 4 sastojka. Svaki dan isto, samo sa drugim začinima.
Vegeterijanska musaka od tikvica
Potrebno je:
1 kg mladih tikvica 3 – 4 struka mladog luka 1 šargarepa 150 g kuvanog integralnog pirinča 2 jajeta 200 ml pavlake 2 – 3 kašike peršuna 2 čena belog luka 100 g rendanog sira
Potrebno vreme za pripremu jela: 45 min
Tikvice oprati, oljuštiti i naseći na kolutove ili listove, posoliti ih i ostaviti da odstoje i puste vodu, oprati ih pod mlazom hladne vode. Pirinač skuvati i ocediti od vode. Vatrostalnu posudu podmazati sa vrlo malo ulja, staviti red tikvica, preko tikvica pola povrća, preko povrća naseckan peršun i narendani sir, opet tikvice pa ostatak povrća, peršuna i narendanog sira.
Na kraju završiti sa tikvicama. Peći u rerni oko 20 minuta na 180 stepeni. Umutiti jaja, dodati pavlaku i malo peršuna i time preliti musaku, staviti malo vegete odozgo i vratiti u rernu još 5 minuta da se zapeče. Prijatno!
Ćufte u sosu od mirođije
Potrebno je:
400 g mlevenog mesa jedna glavica luka jedno jaje šolja pirinča začini
Sos:
jedna vezica mirođije 6 dcl mleka 1 dcl pavlake 0,5 dl ulja 3 kašike brašna
Potrebno vreme za pripremu jela: 45 – 60min
Zamesiti ćufte i male kuglice skuvati u slanoj vodi – oko 30 minuta. Za to vreme skuvati i pripremiti pire krompir koji može da se služi kao prilog.
Sos od mirođije: Na ulju kratko popržiti mirođiju uz dodatak malo peršuna. Dodati brašno i popržiti uz stalno mešanje i dodavanje mleka i na kraju soli. Kad je sos gotov dodati pavlaku i dobro promešati – sos treba biti ređi nego inače jer u njega treba staviti ćuftice.
Zapečen palačinke punjene spanaćem
Potrebno je:
Za palačinke:
250 g brašna 3 žumanca 2 – 3 dcl mleka i vode
bešamel sos 1 l mleka 80 g brašna 80 g maslaca malo naribanog oraščića malo soli, bibera šaka sveže naribanog parmezana
Smesa za punjenje palačinki:
500 g spanaća 200 – 300 g kravljeg sira šaka parmezana jedno jaje malo oraščića, soli, bibera 30 g maslaca
Potrebno vreme za pripremu jela: 60 – 75min
Najpre umesiti palačinke od žumanaca, brašna, mleka i vode, posoliti te ih ispeći kao obično. Idealno je da posuda nije prevelika, ali u svakom slučaju kasnije ih treba iseći na komade dugačke 8 – 10 cm.
Bešamel: Rastopiti maslac, dodati brašno i mešati dok ne počne peniti. Tada polako dodavati hladno mleko i kuvati desetak minuta. Pred kraj dodati soli, papra i sveže mlevenog oraščića. Staviti sa strane i kad se prohladi dodati šaku sveže naribanog parmezana.
Smesa za punjenje: Očistiti, oprati špinat i grubo ga naseći. U malo dubljoj posudu staviti maslac i spanać, posoliti i pustiti da se na jačoj vatri skuva. Ako je potrebno stavite poklopac u početku, ali ga skinite kada spanać pusti vodu jer ona mora potpuno iskuvati. Kada se smesa malo ohladila, umešajte sir, jaje, šaku sveže naribanog parmezana, oraščić i sve dobro izmešajte. Probajte da li treba dodati soli. Pripremite vatrostalnu posudu ili pekač u koji ćete slagati zamotane palačinke. Namazati pekač maslacom i na dno staviti sloj bešamela.
Palačinke izdašno namazati smesom od spanaća i sira, zatim dodati kašiku bešamela i premazati smesom za punjenje. Zarolati i ako je potrebno izrezati zarolanu palačinku na komade od 8 – 10 cm. Slagati palačinke jednu pored druge. Ostatak bešamela bogato namazati na palačinke i paziti da uđe između svake od njih. Posuti parmezanom i staviti još ponegde komadiće maslaca. Staviti u zagrejanu rernu na 200 stepeni i peći petnaestak minuta dok se ne uhvati fina korica.
Majke i snajke
(Espreso/Stvar ukusa)