rizi bizi, Foto: Mala Brza Kuhinjica / Little Quick Kitchen/ Printscreen/ Youtube
vrhunski
NA OVOM JELU SMO ODRASLI U STAROJ JUGOSLAVIJI: Služilo se u VRTIĆIMA, a deca ga OBOŽAVAJU ZBOG NAZIVA
Preukusno jelo iz jedne šerpe koje će osvojiti vaša srca
Objavljeno: 21.09.2023. 17:09h
Ivona Jelić
Najukusniji recept jela na kome smo odrasli, najčešće se spremalo u vrtićima, a najbolje je što se sve sprema u jednom loncu.
Preukusni Rizi bizi je bolji od rižota, ovo jelo je pravo srpsko kada nemate vremena:
Sastojci:
- 2 glavice luka
- 1 kockica pileće supe
- po ukusu bibera
- 3 šoljice (za kafu) vode
- po ukusu soli/mešavine začina
- ulja
- 1 šoljica (za kafu) pirinča
- 100 g graška
- 300 g belog mesa
- 2 veće šargarepe
Priprema
- Naseckati luk i šargarepu na sitne kockice.
- Na zagrejano ulje staviti luk da se dinsta. Kada luk omekša dodati mu šargarepu. Dinstati ih zajedno 10-15 minuta.
- Za to vreme iseckati meso na kockice (tračice, kako ko više voli). Ubaciti meso da se dinsta zajedno sa lukom i šargarepom.
- Kada meso pobeli uliti malo vode, tek toliko da se ne bi lepilo za šerpu. Dodati začine i kockicu supe.
- Kada je meso na pola gotovo dodati grašak i još malo vode da bi se grašak mogao skuvati.
- Kada je grašak kuvan, sipati šoljicu pirinča i 3 šoljice vode, kuvati na laganoj vatri dok pirinač ne upije svu vodu.
MUSAKA I ŠOPSKA SALATA KAKVU DOSAD NISTE PROBALI! Ukućani će obožavati ovaj recept, A GOTOVO ZA TILI ČAS:
(Espreso/ Recepti.com)