PROBAJTE
KLASIK SRPSKE KUHINJE NA DELU: Gibanica koju OBOŽAVAJU sve generacije, UVEK u trendu i u SVIM PRILIKAMA
Postoji mnogo načina pripreme ovok fleksibilnog srpskog jela, variva kako od sastojaka, tako i do forme, od gužvare, do složenice- gibanica.
Gibanica je jelo koje je neizbežno kako u Srbiji tako i na Balkanu, zavisi od načina pripreme ali sama srž ove pite povezuje slovenske duše.
Nezavisno od iskustva, svaka domaćica može da napravi ovo super jednostavno, a tradicionalno jelo u kome će sve generacije uživati.
Pratite sledeće korake i napravite ovo jelo za sve prilike
Sastojci:
- 500 g gotovih kora
- 500 g sitnog sira
- 1 dl ulja
- 1 kesica praška za pecivo
- 4 jajeta
- 3 dl kisele vode
Priprema:
U veću posudu stavite sir, pa dodajte jaja i sve dobro sjedinite. U dobijenu smesu stavite prašak za pecivom pola decilitra ulja i sve izmešajte.
Dok mešate, dodajte polovinu, a zatim i celu čašu kisele vode. Potrebno je da vam ostane jedan decilitar kisele vode.
Tepsiju dobro podmažite uljem. Ostatak ulja pomešajte sa kiselom vodom.
Na dnu tepsije poređajte dve kore i premažite ih smesom od ulja i vode.
Dve kore ostavite sa strane.
Zatim, uzimajte koru po koru i zgužvanu je utapajte u fil sa sirom i jajima, pa tako natopljene kore ređajte i tepsiju jednu do druge.
Vodite računa da ne budu previše blizu jedna do druge i da ih ne natopite previše filom.
Kada ostanete bez kora, preklopit ih onim dvema koje ste sačuvali na početku.Gibanicu pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 45 minuta.
(Espreso)