Gibanica, Foto: Printscreen/Youtube/Home Made Recipes

PROBAJTE

KLASIK SRPSKE KUHINJE NA DELU: Gibanica koju OBOŽAVAJU sve generacije, UVEK u trendu i u SVIM PRILIKAMA

Postoji mnogo načina pripreme ovok fleksibilnog srpskog jela, variva kako od sastojaka, tako i do forme, od gužvare, do složenice- gibanica.

Objavljeno: 04.09.2023. 11:06h

Gibanica je jelo koje je neizbežno kako u Srbiji tako i na Balkanu, zavisi od načina pripreme ali sama srž ove pite povezuje slovenske duše.

Nezavisno od iskustva, svaka domaćica može da napravi ovo super jednostavno, a tradicionalno jelo u kome će sve generacije uživati.

Pratite sledeće korake i napravite ovo jelo za sve prilike

Sastojci:

  • 500 g gotovih kora
  • 500 g sitnog sira
  • 1 dl ulja
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 4 jajeta
  • 3 dl kisele vode

Priprema:

U veću posudu stavite sir, pa dodajte jaja i sve dobro sjedinite. U dobijenu smesu stavite prašak za pecivom pola decilitra ulja i sve izmešajte.

Dok mešate, dodajte polovinu, a zatim i celu čašu kisele vode. Potrebno je da vam ostane jedan decilitar kisele vode.

Tepsiju dobro podmažite uljem. Ostatak ulja pomešajte sa kiselom vodom.

Na dnu tepsije poređajte dve kore i premažite ih smesom od ulja i vode.

Dve kore ostavite sa strane.

Zatim, uzimajte koru po koru i zgužvanu je utapajte u fil sa sirom i jajima, pa tako natopljene kore ređajte i tepsiju jednu do druge.

Vodite računa da ne budu previše blizu jedna do druge i da ih ne natopite previše filom.

Kada ostanete bez kora, preklopit ih onim dvema koje ste sačuvali na početku.Gibanicu pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 45 minuta.

(Espreso)