RECEPT
OVAKAV AJVAR SRPKINJE SIGURNO NISU PRAVILE: Ako u njega dodate OVO POVRĆE biće još bolji
Ako volite ajvar dopašće vam se i ovaj sa ukusom tikvica
Tikvice su omiljeno letnje povrće koje možemo da spremamo na milion načina, a zbog svog neutralnog ukusa odlično se kombinuju sa skoro svim namirnicama. Ali, šta kada se uželimo tikvica tokom zime, a nije im sezona i u radnji su tada preskupe?
Kako je sada u toku priprema zimnice, mi predlažemo da uvrstite i ajvar od tikvica koji će vas oduševiti na prvi zalogaj, a koji ćete moći da jedete tokom cele zime. Može da se koristi kao preliv za paste, namaz...
Sastojci:
2 kg tikvica
1 kg paradajza
200 g paprika
200 g šargarepe
100 g belog luka
150 g paradajz paste
120 ml ulja
100 g šećera
2 kašike soli
80 ml sirćeta
2 ljute papričice
Priprema:
Isecite tikvice, paradajz, papriku i šargarepu i dobro izblendirajte. Zatim dobijenu smesu sipajte u šerpu i kuvajte posle ključanja još 25 minuta, povremeno promešajte. Zatim dodajte šećer, so, paradajz pastu i izblendiranu ljutu papričicu.
Sipajte ulje i kuvajte još 10 minuta, uz povremeno mešanje. Zatim dodajte mleveni beli luk i sirće, promešajte, pa kuvajte još 5 minuta. Sipajte u sterilisane tegle i okrenite naopačke, pa pokrijte ćebetom ili peškirom. Ujutru ih poređajte u frižider.
Majke i snajke
(Espreso/Stvar ukusa)