Ajvar, Foto: Printscreen/Youtube/Adrijana Nikolic

RECEPT

OVAKAV AJVAR SRPKINJE SIGURNO NISU PRAVILE: Ako u njega dodate OVO POVRĆE biće još bolji

Ako volite ajvar dopašće vam se i ovaj sa ukusom tikvica

Objavljeno: 27.08.2023. 11:13h

Tikvice su omiljeno letnje povrće koje možemo da spremamo na milion načina, a zbog svog neutralnog ukusa odlično se kombinuju sa skoro svim namirnicama. Ali, šta kada se uželimo tikvica tokom zime, a nije im sezona i u radnji su tada preskupe?

Kako je sada u toku priprema zimnice, mi predlažemo da uvrstite i ajvar od tikvica koji će vas oduševiti na prvi zalogaj, a koji ćete moći da jedete tokom cele zime. Može da se koristi kao preliv za paste, namaz...

foto: RINA

Sastojci:

2 kg tikvica

1 kg paradajza

200 g paprika

200 g šargarepe

100 g belog luka

150 g paradajz paste

120 ml ulja

100 g šećera

2 kašike soli

80 ml sirćeta

2 ljute papričice

foto: Printscreen/Youtube/Adrijana Nikolic

Priprema:

Isecite tikvice, paradajz, papriku i šargarepu i dobro izblendirajte. Zatim dobijenu smesu sipajte u šerpu i kuvajte posle ključanja još 25 minuta, povremeno promešajte. Zatim dodajte šećer, so, paradajz pastu i izblendiranu ljutu papričicu.

Sipajte ulje i kuvajte još 10 minuta, uz povremeno mešanje. Zatim dodajte mleveni beli luk i sirće, promešajte, pa kuvajte još 5 minuta. Sipajte u sterilisane tegle i okrenite naopačke, pa pokrijte ćebetom ili peškirom. Ujutru ih poređajte u frižider.

Majke i snajke

(Espreso/Stvar ukusa)