Vareniki, Foto: The Cooking Foodie/ Youtube
jeftino
OVO JELO OD SIRA I KROMPIRA SE SMATRA RUČKOM ZA SIROMAŠNE: Zapravo je pravi DELIKATES SLOVENSKE KUHINJE (RECEPT)
Tradicionalno Ukrajinsko jelo jedu svi Sloveni, smatra se jelom za siromašne, ali je vrlo ukusno i jeftino
Objavljeno: 04.08.2023. 17:00h
Ivona Jelić
Tradicionalno i jeftino jelo stiže pravo iz Ukrajine. Spremite ovo za ručak ili večeru i ukućani će vas obožavati. Recept za Varenike, koji liče na poljske piroge, je savršeno vikend jelo.
Fil može da se razlikuje, od kupusa, preko cvekle, različitih vrsta mesa, ali osnova je u suštini sir. Zato se i naziva jelom za siromašne, vrlo je jeftino, a možete ga naći u bilo kom domaćinstvu u Ukrajini.
Sastojci:
Za fil:
- 420 g rikota sira
- 4 kašike putera
- so, biber
- 1 jaje
- 1/2 kašičice šećera
Za testo:
- 2 šolje brašna
- 1 kašičica soli
- 2 jajeta
- 100 ml vode
Priprema:
- U većoj posudi umutite jaja, vodu i so i postepeno dodajte brašno. Mesite oko 10 minuta na radnoj površini, prekrijte krpom i ostavite da odmori 10 minuta. U drugoj posudi umutite jaje, so, šećer i biber, pa dodajte na kraju i sir.
- Testo podelite na 4 dela i razvaljajte ga na blago pobrašnjenoj površini. Čašom vadite krugove testa i u svaki stavite kašiku fila. Ivice navlažite vodom i preklopite na pola.
- U veći lonac sipajte vodu više od pola. Kad proključa, ubacujte varenike. Kuvajte ih dok ne isplivaju na površinu, oko 2-3 minuta. U tiganju zagrejte puter pa ubacite varenike i pržite dok ne dobiju zlatkastu boju. Poslužite uz pavlaku.
RECEPT DANA: Biftek Velington - kruna kulinarstva! Ako savladate pripremu ovog jela, smatrajte da ste uspeli:
(Espreso/ Alo Trpeza)