svideće vam se
OVO JE 5 NAJBOLJIH JELA OD BLITVE: Recepte ćete zapisati čim VIDITE kakve kombinacije su U PITANJU
Zbog toga vam predlažemo sledećih 5 recepata za jela od blitve
Znamo da je blitva zdrava, a mnoge domaćice ne znaju da može da se napravi čak pet vrsta jela.
Kada nemate ideju šta da spremite, bacite pogled na ove recepte.
Dobro će vam doći, naročito u vrelim danima.
Zbog toga vam predlažemo sledećih 5 recepata za jela od blitve:
1. Omelt sa blitvom
Potrebno: 2 veze blitve, 4 jaja, 2 kašike pavlake, 2 kašike mleka, malo soli i malo masti.
Priprema: Na zagrejanoj masnoći kratko propržiti sitno isečenu blitvu (koristite i peteljke) pa je preliti sa umućenim jajima, pavlakom i mlekom. Služiti doplo uz dvopek i čaj.
2. Pirinač sa blitvom
Potrebno: 1 veza mladog luka (ili 2 glavice crnog luka); 4 veze blitve; 1 šargarepa (izrendana); malo ulja; malo soli; 1 šolja opranog pirinča (zdravija varijanta je proso, uzima se isti omjer); 400 ml vode; vegeta.
Priprema: U dublju šerpu zagrejati malo ulja pa propržiti luk i narendanu šargarepu. Kada luk postane staklenast dodati blitvu pa posoliti i ostaviti da se lagano skrčka. Zatim dodati opran pirinač i sve promeštati. Dodati vodu i pustiti da sve provri. Skloniti sa ringle. Poklopljen pirinač sa blitvom još par puta promešati kako bi se pirinač ravnomerno skuvao.
3. Sarmice od blitve
Potrebno: 20 većih listova blitve; 300 g mlevenog mesa; 1 glavica crnog luka; 1 šargarepa; 2 šake pirinča, so, biber i aleva paprika; paradajz sos.
Priprema: U tiganju prodinstati luk, šargarepu i meso. Zatim dodati pirinač i začine pa sve skloniti sa ringle. Zatim kroz slanu i ključalu vodu "provucite" list po list predhodno oprane blitve (ne treba da se kuva), a zatim u listove zavijajte sarmice.
Zatim sarme poređajte u šerpu, nalijte paradajz sos pa sve lagano stavite da se krčka.
Poslužite uz kiselo mleko.
4. Projice od blitve
Potrebno: 200 ml jogurta; 3 veze blitve sitno iseckane: malo soli; 100 sitnog sira; 100 ml ulja; 300 g projanog brašna i 1 prašak za pecivo.
Priprema: Sve izmešajte u jednu plastičnu činiju pa sipajte u kalupe za pečenje. Pecite na 200 stepeni oko 20ak minuta.
Ne zaborative da se blitva i kuvan krompir idealno slažu kao prilog uz ribu. Vodite računa da što više jedete ovo divno povrće.
5. Popaj salata od blitve
Potrebno je: 2 veze blitve, 2 jaja, 2 krompira, 2 mlada luka ili 1 glavica crnog luka, so i biber, maslinovo ulje.
Priprema: Obarite jaja i ostavite ih sa strane. Obarite krompir i pred sam kraj kuvanja stavite iseckanu i opranu blitvu. Procedite i stavite u činiju krompir sa blitvom, pa dodajte seckan luk, jaja i začine. Uživajte.
Bonus video:
(Espreso/Stil)