preukusno
UKUSAN I ZDRAV RUČAK ZA 150 DINARA: TIKVICE na GRČKI NAČIN će vas RASPAMETITI, spremaju se OČAS POSLA (RECEPT)
Punjene tikvice, špagete od tikvica, pohovane - volimo ih u svim varijantama
Tikvice su savršeno povrće - dijetalno, zdravo i ukusno, i pravo su osveženje u odnosu na krompir i pirinač koji su najčešće na našim tanjirima kao prilog.
Punjene tikvice, špagete od tikvica, pohovane - volimo ih u svim varijantama, a posebno su zanimljive one na grčki način. One nalikuju na klasične pohovane tikvice, ali se prave bez jaja, te su idelana opcija ukoliko recimo postite, a i nešto su jednostavnije za pripremu.
Najbolje od svega je što sve sastojke potrebne za ovaj specijalitet uvek imamo u kući, a kilogram tikvica može da se pazari već po ceni od 70 dinara.
Potrebni sastojci:
*3 ili 4 tikvice
*ulje po potrebi
*120 grama belog brašna
*60 grama kukuruznog brašna
*dobro rashlađena voda
Priprema:
Tikvice isaći na što je mogunje taće listove ili kolutove. U šerpi pomešati kukuruznog i belog brašna i malo ulja, pa u istu šerpu staviti i tikvice.
Poklopite šerpu, pa je dobro protresite minut ili dva, da bi se brašno dobro rasporedilo.
Zagrejte malo dublje ulje u tiganju. Vadite tikvicu po tikvicu iz šerpe, ali je pre stavljanja u tiganj, na sekundu potopite u drugu šerpu sa ledenom vodom. Potom spuštajte u ulje i kratko pržite.
Jedite ih kao prilog uz meso ili samostalno uz salatu i sir.
Prijatno!
Bonus video:
(Espreso / BlicŽena)