Tikvice, Foto: Printscreen/Youtube/SerpicaNet

preukusno

UKUSAN I ZDRAV RUČAK ZA 150 DINARA: TIKVICE na GRČKI NAČIN će vas RASPAMETITI, spremaju se OČAS POSLA (RECEPT)

Punjene tikvice, špagete od tikvica, pohovane - volimo ih u svim varijantama

Objavljeno: 02.07.2023. 10:45h

Tikvice su savršeno povrće - dijetalno, zdravo i ukusno, i pravo su osveženje u odnosu na krompir i pirinač koji su najčešće na našim tanjirima kao prilog.

Punjene tikvice, špagete od tikvica, pohovane - volimo ih u svim varijantama, a posebno su zanimljive one na grčki način. One nalikuju na klasične pohovane tikvice, ali se prave bez jaja, te su idelana opcija ukoliko recimo postite, a i nešto su jednostavnije za pripremu.

Najbolje od svega je što sve sastojke potrebne za ovaj specijalitet uvek imamo u kući, a kilogram tikvica može da se pazari već po ceni od 70 dinara.

Sveže tikvicefoto: Zorana Jevtić

Potrebni sastojci:

*3 ili 4 tikvice

*ulje po potrebi

*120 grama belog brašna

*60 grama kukuruznog brašna

*dobro rashlađena voda

Priprema:

Tikvice isaći na što je mogunje taće listove ili kolutove. U šerpi pomešati kukuruznog i belog brašna i malo ulja, pa u istu šerpu staviti i tikvice.

Poklopite šerpu, pa je dobro protresite minut ili dva, da bi se brašno dobro rasporedilo.

Zagrejte malo dublje ulje u tiganju. Vadite tikvicu po tikvicu iz šerpe, ali je pre stavljanja u tiganj, na sekundu potopite u drugu šerpu sa ledenom vodom. Potom spuštajte u ulje i kratko pržite.

Jedite ih kao prilog uz meso ili samostalno uz salatu i sir.

Prijatno!

Bonus video:

(Espreso / BlicŽena)