Sarajevski ćevapi, Foto: Profimedia
balkanski gurman
ROŠTILJ MAJSTOR PODELIO ORIGINAL RECEPT ZA SARAJEVSKE ĆEVAPE: Ključno je dodati OVAJ sastojak pre oblikovanja
Preukusni Sarajevski ćevapi će vas oboriti s nogu, evo od čega se prave
Objavljeno: 30.06.2023. 20:48h
Ivona Jelić
Znate one tajne koje prenose majstori svojim prijateljima, pa oni dalje, i tako se prenose od uveta do uveta. E pa jedan roštilj majstor je podelio tajnu za savršene sarajevske ćevape, i ta tajna je stigla i do nas.
Ne bi nam ni u ludilu palo na pamet da ovako spremimo omiljeno balkansko jelo, ali nakon pripreme niko ne može da im odoli. Evo u čemu je štos, pročitajte recept za najbolje sarajevske ćevape ikada:
Sastojci:
- 1,5 kg junetine
- 0,5 kg jagnjetine
- 4 čena belog luka
- 2 kašičice sode bikarbone
- so
Priprema:
- Meso iseći na kockice i posoliti.
- Prokuvati 3-4 zgnječena čena belog luka uvrlo malo vode i ostaviti da se prohladi pa time preliti meso.
- Meso mora tako da odstoji u frižideru.
- Sutra samleti meso dva puta i dobro ga promešati.
- Smesu treba pokriti i ostaviti da odstoji van frižidera oko 5 sati, a onda odložiti u frižideru. Smesa je upotrebljiva do 2 dana.
- Pre oblikovanja ćevapa, dodati malo sode bikarbone i dobro promešati.
- Možete koristiti limeni špric kako bi bili kompaktniji, nije nužno.
- Peći ih na roštilju na jakoj vatri, i po mogućstvu bi bilo dobropremazivati roštilj ovčijim, ili goveđim lojem dok roštiljate.
- Sredina ćevapa mora biti malo roze kada je pečen, nemojte ih ugljenisati.
Ako biste nešto jeftinije i jednostavnije, probajte recept za svinjsku džigericu.
RECEPT DANA: Piletina u sosu od crvenog vina - jelo koje i najveće gurmane ostavlja bez daha:
(Espreso/ Coolinarka)