Pita, Foto: Printscreen/Youtube/ IGY THE COOK

paŽnja

RECEPT ZA ZABORAVLJENU PITU NA KAŠIKU: Bez KORA i MEŠANJA, Srbi ništa ukusnije nisu probali

Pitu preliti ostatkom fila, pa staviti da se peče na 180 stepeni, oko pola sata

Objavljeno: 08.06.2023. 13:00h

Donosimo vam recept za pitu na kašiku, koja se pravi veoma brzo, a neodoljivog je ukusa.

Sastojci:

300 ml mlakog mleka 8 g suVog kvasca 1 kašićica šećera 2 jaja 450 - 500 g brašna 1 kašičica soli

Fil:

300 g sira 100 ml mleka 200 g pavlake 1 jaje

Priprema:

U dublju posudu sipati mleko, kvasac i šećer, pa sve dobro promešati. Dodati malo brašna, jaja i so, pa mešati. Postepeno dodavati brašno uz neprestano mešanje, dok se ne dobije gustina kao za uštipke. Prekriti testo i ostaviti da naraste, a za to vreme napraviti fil. Fil: U posudu sipati sir, pavlaku, mleko, jaje i so po potrebi, pa sve dobro promešati. Smjesa treba da bude ređa. Sipati fil u pliću posudu. Obložiti tepsiju pek papirom ili pouljiti. Umakati kašiku u ulje, pa njom vaditi uštipke i stavljati ih u fil, pa ih iz fila premestiti u tepsiju i redati jedan pored drugog. Pitu preliti ostatkom fila, pa staviti da se peče na 180 stepeni, oko pola sata.

(Espreso/Stil)