paŽnja
RECEPT ZA ZABORAVLJENU PITU NA KAŠIKU: Bez KORA i MEŠANJA, Srbi ništa ukusnije nisu probali
Pitu preliti ostatkom fila, pa staviti da se peče na 180 stepeni, oko pola sata
Donosimo vam recept za pitu na kašiku, koja se pravi veoma brzo, a neodoljivog je ukusa.
Sastojci:
300 ml mlakog mleka 8 g suVog kvasca 1 kašićica šećera 2 jaja 450 - 500 g brašna 1 kašičica soli
Fil:
300 g sira 100 ml mleka 200 g pavlake 1 jaje
Priprema:
U dublju posudu sipati mleko, kvasac i šećer, pa sve dobro promešati. Dodati malo brašna, jaja i so, pa mešati. Postepeno dodavati brašno uz neprestano mešanje, dok se ne dobije gustina kao za uštipke. Prekriti testo i ostaviti da naraste, a za to vreme napraviti fil. Fil: U posudu sipati sir, pavlaku, mleko, jaje i so po potrebi, pa sve dobro promešati. Smjesa treba da bude ređa. Sipati fil u pliću posudu. Obložiti tepsiju pek papirom ili pouljiti. Umakati kašiku u ulje, pa njom vaditi uštipke i stavljati ih u fil, pa ih iz fila premestiti u tepsiju i redati jedan pored drugog. Pitu preliti ostatkom fila, pa staviti da se peče na 180 stepeni, oko pola sata.
(Espreso/Stil)