Musaka, Foto: Printscreen/Youtube/Home kitchen with Danny

polizaćete prste

ZA PROLEĆNOM VERZIJOM MUSAKE LUDE SVI ODREDA: Jedno POVRĆE iz kuhinje skroz može da zameni KROMPIR

Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta. Prijatno

Objavljeno: 17.05.2023. 14:21h

Musaka se kod nas obično pravi od krompira i mlevenog mesa, ali proleće je idealno vreme da isprobate nešto drugačije. Pijace i prodavnice su pune raznovrsnog povrća, pa će se ljubitelji posebno oduševiti ovim receptom. Sezona je tikvica i spanaća, pa je naš predlog da isprobate sočnu musaku upravo od ove dve vrste povrća. Dodajte još sir i paradajz i napravićete fantastičan ručak za celu porodicu.

Sastojci:

3 velike tikvice

4 paradajza

italijanski začin

maslinovo ulje

bosiljak

150 g spanaća

4 kašike rikote

2 čena belog luka

200 g mocarele

Priprema:

foto: PRINTSCREEN/YT/SIMPLE EATS

Isecite tikvice po dužini, pa onda stavite u vatrostalnu posudu i posolite. Ostavite nekih 10 minuta. Isecite paradajz na kolutove, pa posolite, pobiberite i pospite italijanskim začinom. Tikvice osušite ubrusom, pa pa poređajte u pleh obložen pek papirom. Prelijte maslinovim ulje i pospite italijanskim začinima. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta. Spanać sitno iseckajte, pa pomešajte sa rikota sirom. Dobro sjedinite, pa dodajte mleveni beli luk, so, biber i italijanski začin i dobro promešajte. Uzmite vatrostalnu posudu, pa po ivici poređajte tikvice tako da pola bude unuta, a pola spolja. Kada pokrijete ivice stavite ih i po sredini činije (pogledaj sliku).Zatim premažite smesom od spanaća (pola količine), pa poređajte pola količine paradajza preko. Na kraju stavite seckanu mocarelu i pokrijte još jednim redom tikvica. Premažite paradajz sos, pa zatim drugu polovinu smese sa spanaćem i preostali paradajz. Opet pospite seckanu mocarelu i zatvorite tikvica koje vire iz činije. Premažite paradajz sosom i pospite parmezanom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta.

Prijatno!

(Espreso/Stvar ukusa)