pripazite
OVO JE NAJGORE VOĆE KOJE MOŽETE DA POJEDETE: Puno je ŠEĆERA i može izazvati NEŽELJENE EFEKTE
Neke vrste voća, sveže i sušene, imaju visok sadržaj prirodnog šećera
Bogato vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidansima, sveže voće može biti odličan dodatak dobro zaokruženoj ishrani. Međutim, neke vrste voća sadrže više šećera i kalorija od drugih.
Štaviše, neko voće može izazvati neželjene efekte kod ljudi sa zdravstvenim stanjima kao što su dijabetes i refluks kiseline. Ovo voće se i dalje može uživati, ali u manjim količinama.
Najviše šećera
Neke vrste voća, sveže i sušene, imaju visok sadržaj prirodnog šećera. Ako želite da smanjite unos ugljenih hidrata ili šećera, držite se malih količina kada ih uživate.
1. Urme
Urme su poznate po svom slatkom, gotovo karamelnom ukusu. Sušene urme se često uživaju same kao zgodna užina ili se koriste kao prirodni zaslađivač u receptima. Iako su bogati antioksidansima i mikronutrijentima kao što su kalijum, bakar i magnezijum, takođe su bogati šećerom i ugljenim hidratima.
Jedna šolja (160 grama) suvih urmi sadrži:
Kalorije: 451
Proteini: 4 grama
Šećer: 101 gram
Masti: 0,6 grama
Ugljeni hidrati: 120 grama
Vlakna: 13 grama
2. Suvo voće
Neke od najčešćih sorti suvog voća su jabuke, suvo grožđe, kajsije, smokve, mango, ananas i brusnice. U poređenju sa svojim svežim kolegama, oni generalno sadrže više kalorija, ugljenih hidrata i šećera po porciji.
Većina sorti je takođe bogata vlaknima, kalijumom i vitaminom C. Kada pojedete šaku sušenog voća, unosite više kalorija nego što biste jeli da jedete istu količinu svežeg voća.
Najveća briga kod sušenog voća je veličina porcije, a ne količina šećera. Tradicionalno sušeno voće ima nizak do umeren glikemijski indeks i dobar je izvor vlakana i kalijuma. Zbog veće koncentracije šećera u suvom voću (čak i bez dodatka šećera), najbolje je da umereno uživate u suvom voću, posebno ako želite da smanjite unos šećera.
Porcija od 1 šolje (160 grama) mešavine sušenog voća sadrži:
Kalorije: 477
Proteini: 4 grama
Šećer: 106 grama
Masti: 1 gram
Ugljeni hidrati: 126 grama
Vlakna: 8 grama
3. Liči
Poreklom iz jugoistočne Kine, ovo tropsko voće je poznato po svom jedinstvenom ukusu i izgledu. Sadrži mnoge ključne mikronutrijente, uključujući vitamin C, bakar i kalijum.
Takođe ima relativno visok sadržaj šećera, što može biti problem ako ste na dijeti sa malo ugljenih hidrata ili malo šećera.
Jedna šolja (190 grama) sirovog ličija sadrži:
Kalorije: 125
Proteini: 1,5 grama
Šećer: 29 grama
Masti: 1 gram
Ugljeni hidrati: 31,5 grama
Vlakna: 2,5 grama
4. Mango
Ovo ukusno koštičavo voće je popularno zbog svog slatkog ukusa i meke, kremaste teksture. Mango je takođe prepun raznih hranljivih materija, uključujući vitamin C, folat i bakar.
S druge strane, oni sadrže veliku količinu prirodnog šećera u svakoj porciji. Jedna šolja (165 grama) manga sadrži:
Kalorije: 99
Proteini: 1,5 grama
Šećer: 22,5 grama
Masti: 0,5 grama
Ugljeni hidrati: 25 grama
Vlakna: 2,5 grama
AKO OSETITE PECKANJE DOK JEDETE JABUKU, NEKO POVRĆE ILI VOĆE OBRATITE SE LEKARU: Svrab u grlu moće da bude OPASAN SIMPTOM!:
(Espreso/Healthline)