Džem, Foto: Printscreen, Youtube
PREUKUSNO!
OVO JE JEDINSTVEN RECEPT ZA MANASTIRSKU PITU: Tako su je pravili MONASI, voda kreće samo na POGLED NA NJU
Posna slatka pita je ukusna toliko da ćete je stalno praviti!
Objavljeno: 21.04.2023. 13:56h
> 13:58h
Marija Markovic
Ovo je recept za čuvenu manastirsku pitu!
Za testo:
- 100 g šećera,
- 6 kašika džema od kajsija,
- po šolja seckanih oraha, urmi i suvog grožđa,
- 1/2 l mlake vode,
- sok i rendana kora pomorandže,
- 500 g brašna,
- pola kašičice praška za pecivo,
- limunova kora,
- kašičica sode bikarbone,
- pola kašičice cimeta.
Za ukrašavanje:
- 3 kašike džema od kajsija,
- 3 kašike mlevenih oraha.
Manastirska pita se priprema na sledeći način:
- U dublju posudu sipajte brašno, prašak za pecivo, šećer, orahe, urme, suvo grožđe, rendanu koru od limuna i pomorandže, sodu bikarbonu, cimet i džem od kajsija koji ste prethodno razredili s nekoliko kašika mlake vode.
- Sve dobro izmešajte, sipajte sok od pomorandže i ostatak vode, preručite testo u pek-papirom okrugli kalup, poravnajte kašikom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 30 minuta.
- Kolač izvadite iz rerne, premažite džemom i pecite još 5-10 minuta.
- Ohlađen kolač isecite na kriške, pospite mlevenim orasima i servirajte sa kafom ili toplim kakaom.
(Espreso/Posna jela)