Džem, Foto: Printscreen, Youtube

PREUKUSNO!

OVO JE JEDINSTVEN RECEPT ZA MANASTIRSKU PITU: Tako su je pravili MONASI, voda kreće samo na POGLED NA NJU

Posna slatka pita je ukusna toliko da ćete je stalno praviti!

Objavljeno: 21.04.2023. 13:56h > 13:58h

Ovo je recept za čuvenu manastirsku pitu!

Za testo:

  • 100 g šećera,
  • 6 kašika džema od kajsija,
  • po šolja seckanih oraha, urmi i suvog grožđa,
  • 1/2 l mlake vode,
  • sok i rendana kora pomorandže,
  • 500 g brašna,
  • pola kašičice praška za pecivo,
  • limunova kora,
  • kašičica sode bikarbone,
  • pola kašičice cimeta.
foto: Profimedia

Za ukrašavanje:

  • 3 kašike džema od kajsija,
  • 3 kašike mlevenih oraha.

Manastirska pita se priprema na sledeći način:

  • U dublju posudu sipajte brašno, prašak za pecivo, šećer, orahe, urme, suvo grožđe, rendanu koru od limuna i pomorandže, sodu bikarbonu, cimet i džem od kajsija koji ste prethodno razredili s nekoliko kašika mlake vode.
  • Sve dobro izmešajte, sipajte sok od pomorandže i ostatak vode, preručite testo u pek-papirom okrugli kalup, poravnajte kašikom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 30 minuta.
  • Kolač izvadite iz rerne, premažite džemom i pecite još 5-10 minuta.
  • Ohlađen kolač isecite na kriške, pospite mlevenim orasima i servirajte sa kafom ili toplim kakaom.

(Espreso/Posna jela)