Bugarska pogača, Foto: Printscreen/Youtube/Andrijana Nikolić
BALKANSKI RECEPTi
OVAKVA BUGARSKA POGAČA JEDINA MOŽE PARIRATI SRPSKOJ: U svako doba dana ćete se VRAĆATI njoj, pun je POGODAK
Pogača se brzo sprema, jedino je treba dobro paziti tokom pečenja
Objavljeno: 21.03.2023. 13:37h
Ivona Jelić
Od putovanja i iskustva sa horom u kome sam pevala kao mlađa u sećanju mi je ostala ova pogača. Ne znam zašto je bugarska, ali znam da je odlična za letnje večere uz salate i suhomesnato, sa domaćim kajmakom i još po nečim na stolu.
Pogača se brzo sprema, jedino je treba dobro paziti tokom pečenja, i odlično je posluženje za iznenadne goste. Uz nešto suhomesnato i dobro kiselo mleko ili jogurt biće to pun pogodak.
Sastojci
- 150 g kravljeg sira
- 1 čaša kiselog mleka
- 1 čaša ulja
- 1 prašak za pecivo
- 3 jajeta
- po ukusu soli
- 16 kašika brašna
Priprema
- Sir izgnječiti, dodati mu jaja i kiselo mleko pa sve dobro promešati da se sjedine sastojci.
- Dodati ulje, prašak za pecivo i postepeno dodavati brašno uz neprestano mešanje.
- Okrugli pleh obložiti pek papirom, usuti pripremljenu smesu i pogaču peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok lepo ne porumeni.
- Ako vam pogača brzo porumeni, smanjiti temperaturu na 160 stepeni i peći je još 10-tak minuta da bi i unutra bila dobro pečena.
- Gotovu pogaču izvaditi iz rerne, zatim sa sve papirom je izvaditi iz pleha i ostaviti je 15-tak minuta da se prohladi.
- Možete je seći, ali i lomiti na željenu veličinu.
Prijatno!
Odlične recepte i sjajnu atmosferu u emisiji Majke i snajke danas obećava porodica Dimitrijević
(Espreso/ Kuhinjske čarolije)