paŽnja
OVAKAV ALBANSKI HLEB MORATE DA PROBATE: Jede se po celom svetu, nećete moći doći do VAZDUHA od zalogaja (FOTO)
Svako jelo je mnogo ukusnije uz parče toplog domaćeg hleba, a ovaj recept za albanski hleb je zaista sjajan
banska kuhinja je neobičan spoj mediteranske i balkanske hrane, a ono što je turistima često i najbitnije – cene po restoranima su jeftinije nego na bilo kojim drugim tradicionalnim letnjim destinacijama, od Hrvatske, Crne Gore, do Grčke i Turske.
"Svako jelo je mnogo ukusnije uz parče toplog domaćeg hleba, a ovaj recept za albanski hleb je zaista sjajan"
POTREBNI SASTOJCI
brašno - 300 g + za posipanje
kiselo mleko - 250 g
maslinovo ulje - 20 g
so - 1 kašičica
šećer - 1 prstohvat
soda bikarbona - 1 kašičica (5 g)
sirće - 1 kašičica, po želji
NAČIN PRIPREME
Brašno se proseje u posudu i pomeša se sa solju i šećerom.
U sredini se pravi udubljenje, u koje se sipa kiselo mleko, u koje se ako nije domaće i dovoljno kiselo dodaje kašičica sirćeta.
Stavlja se soda u mleko i meša se. Ostavlja se da naraste 2-3 minuta.
Počinje se mešanje špatulom ili drvenom varjačom dok brašno ne upije mleko, nakon toga se dodatno umesi rukom dok se ne dobije glatko testo za hleb. Ruke se namažu da se ne lepi, a ako je potrebno posipa se i još brašna.
Testo za soda hleb se ne mesi dugo, već samo toliko koliko je potrebno da se dobije ujednačeno glatko testo.
Oformi se okrugli hleb (može biti jajastiji ili pljosnat) i stavlja se u namazanu ili papirom pokrivenu posudu za pečenje. Ne treba da naraste ili stoji.
Posipa se brašbom i pravi se prorez po površini u obliku krsta.
Ukusan hleb se peče u zagrejanoj rerni na 190 stepeni dok ne dobije zlatastu preplanulost oko 35 minuta.
Gotov tipičan albanski hleb se ostavlja da se ohladi poptuno na rešetki i servira se.
Prijatno!
Ovde pogledajte fenomenalne recepte domaćica iz Srema:
(Espreso/Bonapeti)