Kuvanje, Foto: Profimedia
POSNO
OVO POSNO JELO OD PALENTE SRBI JOŠ NISU OKUSILI: Čim ga probate, TRAŽIĆETE VIŠE, sprema se očas posla (RECEPT)
Recept je zanimljiv ali i kratak. Trebaće vam svega desetak minuta da ga pripremite
Objavljeno: 07.03.2023. 17:00h
Ivona Jelić
Post ne znači da treba jesti samo dosadnu hranu, zbog toga kreativni umovi smišljaju interesantne nove recepte. Recept je zanimljiv ali i kratak. Trebaće vam svega desetak minuta da ga pripremite. Nadamo se da ćete uživati.
Potrebni sastojci:
Za palentu
- 2 šolje povrtnog bujona
- ½ šolje instant palente
- 1 kašika margarina
- 1 kašičica soli
- Za karmelizovani crveni luk
- 2 veće glavice crvenog luka
- 1 kašika blazamičnog octa
- 1 kašika smeđeg šećera
- 2 kašike maslinovog ulja
Za pečurke
- 400 g pečurke, očišćenih i naseckanih
- 1 kašičica svežih listova majčine dušice
- 3 kašike crnog vina
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 čen belog luka
- So, biber
- Prvo napravite palentu i to tako da u šerpu sipate bujon, margarin, stavite na šporet da zavri pa dodajete palentu i mešate žicom za mućenje ili varjačom da se ne stvore grudvice. Kuvajte onoliko koliko piše u uputstvu za pripremu. Kad je palenta gotova sipajte je u četvrtastu tepsiju koju ste malo nauljili, poravnajte površinu i ostavite da se hladi. Dok se palenta hladi pripremite nadev.
- Da biste napravili karamelizovani crveni luk na većoj tavi zagrejte maslinovo ulje, smanjite temperaturu pa dodajte narezan crveni luk. Dinstajte 10 mnuta pre nego dodate sirće i šećer pa dinstajte još deset minuta i ostavite sa strane.
- Za pečurke, u posudu sipajte ulje, dodajte pečurke, začinite šolju i biberom i ostavite da se dinstaju 10 minuta pa dodajte jedan čen belog luka, sitno naseckan. Dinstajte još dva minuta, sipajte vino, dodajte začine i ostavite da se krčka 10 minuta dok vino ne ispari.
Hladnu palentu isecite na kocke veličine zalogaja, svaki uvaljajte u brašno pa pecite u zagrejanoj tavi na malo ulja 2-3 minuta. Na svaki kockicu prvo stavljajte luk, zatim pečurke poslužite.
Prijatno!
(Espreso/ Deliciouseveryday)