savet
PRE STAVLJANJA MESA U SVADBARSKI KUPUS 1 STVAR MORATE DA URADITE: Samo na TAJ NAČIN će BITI SOČNO i MEKANO
Meso će se na taj način topiti u ustima i biće mekano
Tradicionalno jelo koje mnogi jedu sa uživanjem.
Sastojci:
2 kg kiselog kupusa
1/2 kg svinjskog mesa od plećke
1/2 kg junećeg mesa od buta
1/2 kg suvih, mesnatih, rebara
1/2 kg suve, mesnate, slanine
1 veća glavica crnog luka
4 veća češnja belog luka
1 puna kašika masti
1 kašika aleve paprike
biber u zrnu
lovorov list
voda
Priprema
Svadbarski kupus je poželjno kuvati u zemljanom loncu. U nedostatku zemljanog lonca posudu u kojoj se kuva kupus, dobro, povezati alu folijom.
U manju posudu staviti mast da se rastopi. Na zagrejanu mast dodati, sitno, iseckani crni luk, da se proprži. Skloniti sa vatre i dodati alevu papriku. Promešati.
Kiseli kupus iseći na krupne komade. Zemljani lonac dobro premazati mašću. Na dno lonca staviti veći list kupusa i početi sa ređanjem sastojaka, pa dodati rebra. Red kupusa - red proprženog luka sa alevom paprikom - red mesa... Dodati po neko zrno bibera, beli luk i lovorov list. Nastaviti ređanje dok se ne potroše svi sastojci i završiti kupusom. Zadnji red kupusa prekriti sa većim listom kupusa.
Složeni kupus naliti toplom vodom, do dve trećine lonca. Poklopiti i na srednjoj temperaturi pustiti da provri. Zatim smanjiti temperaturu da jelo, sasvim, polako vri. Kuvati četiri sata. Ako je potrebno jelo posoliti, biljnim začinom, po ukusu.
Meso će se na taj način topiti u ustima i biće mekano.
(Espreso/Najžena)