recept
POSNA PITA SA PIVOM: Često se nalazi na trpezama u Srbiji, a BOLJA je i od BUREKA
Isprobajte recept koji će vas oduševiti
Za sve koji vole burek, posna pita sa pivom će biti posebna poslastica. Izuzetno je sočna i ukusna.
Sastojci:
- 1 struk praziluka
- 400 g šampinjona
- 4 srednja krompira
- 400 g tankih kora za pitu
- 150 ml piva
- 150 ml ulja
- biber
- so
Priprema:
Praziluk očistiti i iseći na kockice, šampinjone na listove. Krompir oguliti i izrendati nakrupno.
Na malo ulja propržiti praziluk i šampinjone a potom dodati rendani krompir. Začiniti po ukusu i pržiti neprekidno mešajući dok krompir blago ne omekša.
Uzeti koru i poprskati je uljem, pa rasporediti po njoj malo pripremljenog fila. Smotati je u rolnu.
Tepsiju obložiti papirom za pečenje i nauljiti. Punjenu rolnu saviti u krug i postaviti je u centar tepsije. Od preostalog materijala oblikovati još rolnica i poslagati ih u tepsiju tako da se jedna na drugu nadovezuju, kako bi se oblikovala pita.
Posebno sjediniti 50 ml ulja s pivom, pa zagrejati do tačke ključanja. Smesu ravnomerno preliti preko pite.
Pitu peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok ne porumeni.
(Espreso/Alo)