Kitnikez, Foto: Profimedia
NJAMI
KITNIKEZ - SIR OD DUNJA SU NEKADA OBOŽAVALI NAŠI STARI: Sada ga skoro NIKO NE PRAVI, a ukus je BOLI GLAVA
Obradovaćete se koliko je dobar
Objavljeno: 30.11.2022. 11:36h
Milica Tomic
Kitnikez je slatkiš (u bukvalnom prevodu s nemačkog - sir) od dunja koji se u Vojvodini proizvodi po tradicionalnoj recepturi još od vremena Austrougarske...
Sastojci:
kilogram dunja 800 g šećera sok od manjeg limuna
Priprema:
Dunje oguliti, očistiti od semenki i peteljki, iseći na kockice, pa staviti u šerpu. Naliti vodom, dodati sveže ceđeni sok od limuna, pa kuvati na umerenoj vatri dok voće ne omekša. Ocediti i staviti u blender, pa sve dobro izmiksati. Vratiti na vatru, dodati šećer i mešati dok se ne dobije smesa gušća od džema. Izliti u pleh obložen papirom za pečenje, ostaviti da se ohladi i stegne, pa seći na kocke i poslužiti.
(Espreso)