probajte!
AKO ŽELITE SAVŠRENU ZIMNICU, OVAJ PRELIV MORATE NAPRAVITI: Samo pazite da ne pogrešite sa KONZERVANSOM (RECEPT)
Povrće bi trebalo da se pritisne pritiskivačem za tegle ili bure
Bez ajvara i turšije ne možemo da zamislimo zimnicu. Kako svi volimo da jedemo ukiseljeno povrće, bitno je da ga napravimo kako treba. Ono što je važno je da preliv za turšiju bude napravljen kako treba kako bismo dobili kiselo, ali i hrskavo povrće. Vi naravno izaberite povrće koje ćete ređati u bure ili tegle, a zatim sipajte preliv. Uzmite vaše omiljeno povrće.
Bitno je da je povrće zdravo, da je dobro složeno, da je nabijeno i da nema mnogo prostora i vazduha. Osim toga morate ga dobro oprati i očistiti, a onda kad nalijete da tegle budu dobro zatvorene. Povrće bi trebalo da se pritisne pritiskivačem za tegle ili bure tako da ne može da ispliva na površinu van vode kojom je zaliveno.
Sastojci:
10 l vode
350 g soli
2 vinobrana
2 konzervansa
200 g esencije
1 šoljica šećera
Priprema:
Stavite 1 l vode da provri, pa dodajte so, vinobran, konzervans, esenciju, šećer i promešajte. Konzervans nikada nemojte da stavljate u vrelu vodu, nego sačekajte da se malo ohladi. Zatim dobijenu tečnost sipajte u 9 l vode i prelivajte turšiju.
(Espreso / Stvar ukusa)