Prženice, Foto: Printscreen/Youtube/ Cooking Everyday

preukusno

LAŽNE PRŽENICE BEZ JAJA ĆE VAS OBORITI SA NOGU: Gotove su za 10 MINUTA, doručak KAKAV niste PROBALI (RECEPT)

Njihovo ime varira na srpskom govornom području, pa ih tako u Banatu zovu „kvašenice”, u Bačkoj „moča”, na jugu Srbije „ribanjke” ili „kriške”, u Sremu i Bačkoj „zavijače”

Objavljeno: 28.09.2022. 09:04h

Probajte prženice spremljene na malo drugačiji način.

Prženice su popularno jelo od hleba i jaja. Najčešće se služe za doručak. Njihovo ime varira na srpskom govornom području, pa ih tako u Banatu zovu „kvašenice”, u Bačkoj „moča”, na jugu Srbije „ribanjke” ili „kriške”, u Sremu i Bačkoj „zavijače”.

foto: Printscreen/Youtube/ Cooking Everyday

U zemljama Evrope prženice se najčešće prave od starog hleba, jaja, malo mleka i soli. Zavisno od ukusa mogu se služiti slatke, sa šećerom ili džemom ili slane, sa sirom, pavlakom, kajmakom..Isprobajte recept za lažne prženice bez jaja, ali jednako slasne i hrskave.

Sastojci:

4 kriške starog hleba

2 kašike mleka

2 kašike putera

FOTO: Printscreen/Youtube/ Cooking Everyday
FOTO: Printscreen/Youtube/ Cooking Everyday
FOTO: Printscreen/Youtube/ Cooking Everyday
FOTO: Printscreen/Youtube/ Cooking Everyday
FOTO: Printscreen/Youtube/ Cooking Everyday

1 kašika šećera

2 lista čedar sira

Priprema:

Stavite 4 kriške hleba na pleh za pečenje, koji ste obložili papirom za pečenje. U tiganj sipajte mleko, dodajte puter i šećer pa zagrevajte na srednjoj vatri da se sve otopi. Na kraju stavite čedar sir i mešajte da dobijete tečnu masu. Svako parče hleba premažite ovom mešavinom. Pecite 10 minuta na 180°C.

(Espreso / Stvar ukusa)