NJAM NJAM
SARMA PO STARINSKI: Omiljeno srpsko jelo spremite NA OVAJ NAČIN i raspametićete ukućane (RECEPT)
Ili ovako, ili nikako.
Spremite omiljeno jelo svih Srba na tradicionalni način, pomalo drugačiji, i vaši ukućani će doslovno odlepiti za njima.
Sastojci
- 1 lonac ili šerpa zapremine 8-10l
- 2-3 glavice kiselog kupusa/zavisi od veličine
- 600g mlevenog svinjskog mesa
- 600g mlevenog junećeg mesa
- 600g suvih rebara
- 300g suve slanine
- 2 glavice crnog luka
- 100g pirinča
- 1 supena kašika soli
- 1 kašičica tucane slatke paprike
- 2 kašičice mlevenog bibera
- 2 jajeta
- 50+120ml ulja
Priprema
1.
Isprati cele glavice kiselog kupusa /ne listove posebno/. Odvojiti listove i svakom nožem istanjiti koren.
2.
Na 50ml ulja ispržiti sitno iseckani crni luk. U omekšali luk dodati mleveno meso. Pržiti dok meso ne promeni boju.
Skinuti sa šporeta, pa dodati dobro oprani pirinač, so, slatku tucanu papriku i mleveni biber.
Prohladjenom mesu dodati dva jajeta.
3.
Na dno lonca poredjati kožu od suve slanine. Preko nje listove kupusa. Tu mogu i oni manji, pocepani, svi koji nisu lepi za uvijanje sarme.
4.
Filovati listove mesom i savijati sarme kako ste već naučili.
5.
Redjati sarme, preko njih slaninu i suva rebra. Bude 3 reda sarme i 2 reda suvog.
6.
Poslednji red neka bude sarma, a preko nje 2-3 lista kupusa. Sada preliti sa 120ml ulja. Polako naliti hladnom vodom, ali da ne predje preko listova kupusa. Neka listovi budu na suvom.
7.
Staviti plitki tanjir odozgo /kao na slici/, poklopiti i kuvati na tihoj vatri 8 sati.
Povremeno prodrmati lonac i proveriti tečnost. Toplu vodu dodati samo u slučaju, kada malo pritisnete tanjir, a tečnost se sa strane ne vidi.
(Espreso)