NIŠTA BOLJE ZA STOMAK
OVO SU NAJZDRAVIJE NAMIRNICE KOJE MORATE DA JEDETE ZA DORUČAK: Smanjuju HOLESTEROL, čuvaju SRCE, Srbi bez 1 NE MOGU
Dobar doručak, podsećaju stručnjaci za ishranu, trebalo bi da sadrži proteine, masnoće i ugljene hidrate, kao i vlakna
Doručak važi, po mišljenju nutricionista, za najvažniji obrok u toku dana, pa je zbog toga od velike važnosti da namirnice koje unosimo budu zdrave.
Kako preporučuju stručnjaci za ishranu, za prvi obrok u danu trebalo bi da izbegavate slatku hranu i namirnice pune šećera. Šećeri će, objašnjavaju nutricionisti, smanjti energiju i uzrokovati prejedanje kasnije tokom dana.
Poželjno je jesti žitarice s manje od četiri grama dodatog šećera po porciji i nezaslađene mlečne proizvode, a najvažnije je da ne koristite slatke napitke.
Nutricionisti preporučuju i da ujutro jedete nemasne belančevine poput jaja i nezaslađenih mlečnih proizvoda, kao i piletin, a da smanjite unos mesnih prerađevina.
Dobar doručak, podsećaju stručnjaci za ishranu, trebalo bi da sadrži proteine, masnoće i ugljene hidrate, kao i vlakna.
1. Ovas (zob)
Ovas ili zob je žitarica puna vlakana i belančevina na biljnoj bazi, kao i B vitamina i minerala uključujući gvožđe, kalcijum i magnezijum.
Uz to, zahvaljujući beta-glukanu, zob se povezuje sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti, a dokazano je i da utiče na smanjenje lošeg holesterola.
2. Jaja
Ova namirnica puna je vitamina A, D i B12. Jaja su jeftina i hranljiva namirnica. Dva jaja sadrže više od 50 odsto vitamina holina koji nam je potreban u danu, a koji utiče na pamćenje, raspoloženje i kontrolu mišića.
Samo jedno jaje ima približno osam grama proteina potrebnih našem telu, posebno koži, krvi i kostima.
3. Semenke
Susam, čia, suncokret, bundeva ili lan su semenke koje možete dodavati žitaricama, smutijima, pudinzima, čak i pecivima. One sadrže proteine, cink, magnezijum, gvožđe i kalcijum.
Takođe, sadrže i vlakna koja pomažu u smanjenju lošeg holesterola (LDL), a istovremeno povećavaju dobar holesterol (HDL).
4. Grčki jogurt
Običan grčki jogurt pun je kalcijuma i probiotika, ali je preporuka nutricionista da birate one s pet ili više sojeva bakterijskih kultura.
Ako baš volite slatko za doručak, jogurtu dodajte voće. Grčki jogurt često je obogaćen i D vitaminom.
5. Banane
Banane su idealne za početak dana, jer nam dugo daju osećaj sitosti, a pune su folata i B vitamina koji pomažu u proizvodnji serotonina koji utiče na poboljšanje raspoloženja. Ovo voće, takođe, pomaže u snižavanju holesterola i sprečava začepljenje arterija.
Banane su, uz semenke i zob, čuvari zdravlja vašeg srca.
(Espreso / Telegraf)