Foto: YOUTUBE/DELICIOUS HOME COOKING

NIŠTA BOLJE ZA STOMAK

OVO SU NAJZDRAVIJE NAMIRNICE KOJE MORATE DA JEDETE ZA DORUČAK: Smanjuju HOLESTEROL, čuvaju SRCE, Srbi bez 1 NE MOGU

Dobar doručak, podsećaju stručnjaci za ishranu, trebalo bi da sadrži proteine, masnoće i ugljene hidrate, kao i vlakna

Objavljeno: 21.04.2022. 18:03h

Doručak važi, po mišljenju nutricionista, za najvažniji obrok u toku dana, pa je zbog toga od velike važnosti da namirnice koje unosimo budu zdrave.

Kako preporučuju stručnjaci za ishranu, za prvi obrok u danu trebalo bi da izbegavate slatku hranu i namirnice pune šećera. Šećeri će, objašnjavaju nutricionisti, smanjti energiju i uzrokovati prejedanje kasnije tokom dana.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Poželjno je jesti žitarice s manje od četiri grama dodatog šećera po porciji i nezaslađene mlečne proizvode, a najvažnije je da ne koristite slatke napitke.

Nutricionisti preporučuju i da ujutro jedete nemasne belančevine poput jaja i nezaslađenih mlečnih proizvoda, kao i piletin, a da smanjite unos mesnih prerađevina.

foto: Printscreen Youtube / agro037

Dobar doručak, podsećaju stručnjaci za ishranu, trebalo bi da sadrži proteine, masnoće i ugljene hidrate, kao i vlakna.

1. Ovas (zob)

Ovas ili zob je žitarica puna vlakana i belančevina na biljnoj bazi, kao i B vitamina i minerala uključujući gvožđe, kalcijum i magnezijum.

Uz to, zahvaljujući beta-glukanu, zob se povezuje sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti, a dokazano je i da utiče na smanjenje lošeg holesterola.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

2. Jaja

Ova namirnica puna je vitamina A, D i B12. Jaja su jeftina i hranljiva namirnica. Dva jaja sadrže više od 50 odsto vitamina holina koji nam je potreban u danu, a koji utiče na pamćenje, raspoloženje i kontrolu mišića.

Samo jedno jaje ima približno osam grama proteina potrebnih našem telu, posebno koži, krvi i kostima.

foto: Profimedia

3. Semenke

Susam, čia, suncokret, bundeva ili lan su semenke koje možete dodavati žitaricama, smutijima, pudinzima, čak i pecivima. One sadrže proteine, cink, magnezijum, gvožđe i kalcijum.

Takođe, sadrže i vlakna koja pomažu u smanjenju lošeg holesterola (LDL), a istovremeno povećavaju dobar holesterol (HDL).

4. Grčki jogurt

Običan grčki jogurt pun je kalcijuma i probiotika, ali je preporuka nutricionista da birate one s pet ili više sojeva bakterijskih kultura.

Ako baš volite slatko za doručak, jogurtu dodajte voće. Grčki jogurt često je obogaćen i D vitaminom.

FOTO: Aleksandra Čolić
FOTO: Aleksandra Čolić
FOTO: Aleksandra Čolić
FOTO: Aleksandra Čolić

5. Banane

Banane su idealne za početak dana, jer nam dugo daju osećaj sitosti, a pune su folata i B vitamina koji pomažu u proizvodnji serotonina koji utiče na poboljšanje raspoloženja. Ovo voće, takođe, pomaže u snižavanju holesterola i sprečava začepljenje arterija.

Banane su, uz semenke i zob, čuvari zdravlja vašeg srca.

(Espreso / Telegraf)