Ratatuj, Foto: Profimedia

Varijacije ratatuja

SAVRŠEN RATATUJ IZ NICE SA PATLIDŽANOM, PAPRIKAMA I TIKVICAMA! U Srbiji imamo sve SASTOJKE, lako se pravi

Francusko jelo poznato širom sveta "ratatouille" potiče iz Nice, a u celoj Evropi je doživelo bezbroj varijanti! Ova je najbolja!

Objavljeno: 04.04.2022. 14:25h

Varijacije ratatuja mogu sadržati i pečene i oljuštene paprike ili seckane šampinjone.

Začini se, takođe, mogu dodati po želji - beli luk ili veća količina peršuna, kao i ljuta papričica.

Sastojci:

2 plava patlidžana

2 tikvice

2 paprike

2 paradajza

50ml maslinovog ulja

Provansalska mešavina začina:

timijan

ruzmarin

lovorov list

majoran

žalfija

origano

Za dodatak:

50 gr parmezana ili

100 gr zrelog kačkavalja po ukusu

Priprema:

Prodinstati luk na malo ulja, pa dodati kockice oljuštenog plavog patlidžana i tikvica. Dinstati petnaestak minuta.

Dodati paprike iseckane na tračice. Dinstati još desetak minuta.

Dodati oljušten paradajz isečen na kockice. Dinstati još desetak minuta.

foto: Profimedia

Posoliti i pobiberiti po ukusu, pa dodati provansalske začine.

Presuti povrće u pleh, dodati ulja po potrebi i peći u rerni još oko petnaest minuta.

Jelo treba da bude puno safta pa ako je potrebno, dodajte i malo soka ili sosa od paradajza.

Pred kraj pečenja pospite po površini parmezanom ili poređajte tanke šnite kačkavalja pa zapecite.

foto: Profimedia

Napomene: ako želite još raznobojnije jelo, jedan patlidžan ostavite s korom.

Ako želite vegansko jelo ili postite, izbegnite upotrebu kačkavalja.

(Espreso)