Varijacije ratatuja
SAVRŠEN RATATUJ IZ NICE SA PATLIDŽANOM, PAPRIKAMA I TIKVICAMA! U Srbiji imamo sve SASTOJKE, lako se pravi
Francusko jelo poznato širom sveta "ratatouille" potiče iz Nice, a u celoj Evropi je doživelo bezbroj varijanti! Ova je najbolja!
Varijacije ratatuja mogu sadržati i pečene i oljuštene paprike ili seckane šampinjone.
Začini se, takođe, mogu dodati po želji - beli luk ili veća količina peršuna, kao i ljuta papričica.
Sastojci:
2 plava patlidžana
2 tikvice
2 paprike
2 paradajza
50ml maslinovog ulja
Provansalska mešavina začina:
timijan
ruzmarin
lovorov list
majoran
žalfija
origano
Za dodatak:
50 gr parmezana ili
100 gr zrelog kačkavalja po ukusu
Priprema:
Prodinstati luk na malo ulja, pa dodati kockice oljuštenog plavog patlidžana i tikvica. Dinstati petnaestak minuta.
Dodati paprike iseckane na tračice. Dinstati još desetak minuta.
Dodati oljušten paradajz isečen na kockice. Dinstati još desetak minuta.
Posoliti i pobiberiti po ukusu, pa dodati provansalske začine.
Presuti povrće u pleh, dodati ulja po potrebi i peći u rerni još oko petnaest minuta.
Jelo treba da bude puno safta pa ako je potrebno, dodajte i malo soka ili sosa od paradajza.
Pred kraj pečenja pospite po površini parmezanom ili poređajte tanke šnite kačkavalja pa zapecite.
Napomene: ako želite još raznobojnije jelo, jedan patlidžan ostavite s korom.
Ako želite vegansko jelo ili postite, izbegnite upotrebu kačkavalja.
(Espreso)