OBAVEZNO PROBAJTE!
TURSKA PITA NA SRPSKI NAČIN! Početnici će uz pomoć ovog RECEPTA odmah da je spreme, SAVRŠENSTVO! (VIDEO)
Ako ste ljubitelj pite bez kora, ova će biti vaš favorit
Ova neobična pita sprema se sa zadovoljstvom, a recept je toliko jednostavan da bi se i početnici u kuhinji osetili kao pravi majstori kulinarskog zanata.
Sastojci:
100ml tople vode
15 gr kvasca
180 gr brašna
kašika šećera
80 ml ulja
kašičica soli
300 gr belog sira
250 gr kačkavalja
2 jaja
2 dl jogurta
3 kašike kisele pavlake
1 veza peršuna
Priprema:
U dubljoj posudi rastvorite kvasac i šećer u toploj vodi. U to dodajte jedno belance, 80 ml ulja, dva decilitra jogurta, kašičicu soli i sve izmešajte. Polako dodajte brašno uz stalno mešanje. Testo bi trebalo da bude malo gušće nego za palačinke. Ostavite ga pola sata da odstoji.
Beli sir izgnječite, a kačkavalj izrendajte na krupnije. Peršun sitno iseckajte.
Spremite posudu u kojoj ćete peći pitu. Polovinu testa izlijte u nju, a onda preko stavite polovinu količine belog izmrvljenog sira i polovinu izrendanog kačkavalja. Po tome pospite polovinu peršuna, a onda preko svega prelijte ostatak testa.
Odozgo stavite ostatak belog sira i kačkavalja, kao i dve trećine iseckanog peršuna.
Umutite pavlaku i jedno celo jaje, pa stavite preko pite. Preostalo žumance takođe umutite, pa njim na kraju premažite testo po vrhu. Pospite sa malo preostalog peršuna.
Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 30 minuta. Poslužite toplo.
Prijatno!
(Espreso)