Evo koliko često treba imati odnose sa partnerom: Sve u granicama normale, nije dobro preterivati
Ilustracija, Foto: Denys Kovtun / Alamy / Alamy / Profimedia

pažnja

Evo koliko često treba imati odnose sa partnerom: Sve u granicama normale, nije dobro preterivati

Šokiraćete se

Objavljeno:

Za zdravu vezu nije presudno koliko često imate seks, već koliko oboje uživate i osećate se povezano. Pritisak da se dostigne neki trend ili broj može biti kontraproduktivan za odnos.

Koliko često je dovoljno za zdravu vezu? Ne postoji tačan odgovor, ali studije sugerišu da su parovi najzadovoljniji kada vode ljubav jednom nedeljno. Ipak, svaka veza je jedinstvena i zavisi od mnogih faktora – poslovnih obaveza, roditeljskih dužnosti, raspoloženja – pa nema univerzalnog pravila.

Nema potrebe za pritiskom

Seksualna terapeutkinja Lexx Brown-James naglašava da i parovi koji nisu seksualno aktivni mogu biti sasvim srećni i ispunjeni. Pritisak da se prati neki trend može izazvati frustraciju i dovesti do nesigurnosti i nepotrebnog osećaja krivice. Umesto toga, fokusirajte se na to kako se osećate u vezi – da li se osećate voljeno, sigurno i prijatno?

Seks, Ljubav
foto: Denys Kovtun / Alamy / Alamy / Profimedia

Kako znati da li vam je seksualni život ispunjavajući?

1. Prava potreba za seksom Ako seks vidite kao „još jednu stvar koju treba obaviti“, možda ga ne želite zaista. Suprotno tome, ako osećate iskrenu potrebu i uzbuđenje, bez obzira na učestalost, znači da ste zadovoljni seksualnim odnosom.

2. Kvalitet je važniji od kvantiteta Seksualna terapeutkinja Casey Tanner ističe da je kvalitet važniji od kvantiteta. Da li se osećate povezano s partnerom? Da li vam odgovara tempo i da li se dešavaju aktivnosti koje vam donose najviše zadovoljstva? Odgovori na ova pitanja pomažu da procenite kvalitet seksualnog života.

3. Sloboda izražavanja želja i granica Otvorena komunikacija o tome šta želite, a šta ne, ključna je za zdrav seksualni život. Dr. Brown-James naglašava da otvorenost gradi poverenje i sprečava da manji problemi prerastu u veće nesuglasice.

Ukratko, važno je da oboje budete zadovoljni, a ne da pratite statistiku ili društvene standarde. Svaka veza je posebna, i ono što odgovara vama, možda ne odgovara nekom drugom.

Bonus video:

00:44

ESPRESO: Ova kuca je član Policijske brigade i sarađuje sa konjima

(Espreso/Krstarica/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.